Megjelent a Carissimi 2021/1. száma

Megjelent a Carissimi 2021/1. száma

Megjelent a Carissimi idei első száma. A tartalomból szemezgettünk. 

A tartalomból: Szászi Zoltán az országban kialakult helyzetre reflektál jegyzetében, melynek a Csak semmi pánik, csak maradjon a rutin címet adta. Folytatjuk azoknak az észrevételeknek a közzétételét, amelyeket a fogyatékosságügyi biztos fogalmazott meg. A 20. sz. elején a Felvidéken élt siketek oktatásáról és társadalmi mobilitásáról készített TDK-dolgozatot Szepessyné J. Dorottya. Ebben a számban a harmadik rész olvasható.

Horváth Péter László értelmi sérült személyek részvételével megvalósuló konferencia előkészítésével kapcsolatos tanácsokat ad tanulmányában. Gyermekünk nem fejlődik megfelelően – mit tegyünk? A viselkedési és tanulási zavarok egyes formáit veszi sorra Kása Ildikó gyógypedagógus. Cséfalvay Zsolt logopédiaprofesszort ősszel az ELTE díszdoktorává avatták. Ebből az alkalomból készített vele interjút Perlusz Andrea.

Bemutatjuk az Abaújszinán élő Hadas Katalin pszichológust. Az oltás az egyetlen járható út – hangsúlyozza dr. Radi Enikő hematológus főorvos, aki szerint rendkívül gyakorivá vált a koronavírus-fertőzésen átesett emberek körében a trombózis és az embólia. Az önkéntes munka jelentőségére hívja fel a figyelmet Strédl Terézia.

Hírdetés

Megismerkedhetnek Cséfalvay Á. András fotóriporterrel, aki olyan családok történetét meséli el fényképeivel, ahol különleges gyermeket nevelnek. Egyikük Réka, aki súlyos mozgás- és kommunikációs problémái ellenére rendkívül érdeklődő, és nagyon szeret tanulni. Beszámolunk két tudományos konferenciáról. Az egyik a beszédképtelen személyek kommunikációját segítő AAK-val foglalkozott, a másiknak a témája a látássérült személyek pedagógiája és rehabilitációja volt.

Pongrácz Éva a szociális gazdaság részeként működő bősi Pro Bonót mutatja be, mint jó gyakorlatot. A polgári társulás szállítószolgáltatást nyújt, és idős, beteg emberek gondozásával foglalkozik. Bauer Edit a népszámláláson való részvételre buzdít. A hallássérültekről nemcsak hallássérülteknek szóló rovatunkban Hefty Angéla gyógypedagógus, egyetemi oktató Szájmaszkolósdi című írása olvasható. Beszámolunk a Carissimi Nonprofit Alap múlt évi tevékenységéről. Nagy Amália Ki vétkezett? címmel személyes hangvételű jegyzetet írt. Sztakó Zsolt a VI. Magyar Speciális Független Filmszemle két díjnyertes alkotását ajánlja. Mostani számunkban is van magyar–szlovák és szlovák–magyar szójegyzék.

A kiadvány ingyenes, elektronikus változata letölthető a www.carissimi.sk honlapról.

(A Carissimi közleménye nyomán Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »