Megjelent a Carissimi 2021∕3. száma

Megjelent a Carissimi 2021∕3. száma

Már olvasható a Carissimi idei harmadik száma. A tartalomból válogattunk. 

A tanévkezdésről osztja meg gondolatait Strédl Terézia. Folytatódik Korpás Árpádnak a pozsonyi kisegítő iskola létrehozásával foglalkozó írása. Pető Ildikó és Szilágyi Erika azt fejtegeti, hogy az atipikusan fejlődő gyermekek esetében milyen jelentősége és sajátosságai vannak a játéknak. Felugró ablak, széttördelt világ – a mélységek nélküli életről, a digitális diktatúra negatív hatásairól elmélkedik Dunkel N. Norbert.

Kása Ildikó az írás zavarával, azaz a diszgráfiával küszködő gyermekek szüleinek ad tanácsot. Farkasné Gönczi Rita Társoktatás a diszkalkulia témakörében című írásában azt foglalja össze, hogyan oktatják ezt a tanulási zavart a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon. Hosszu Timea írásában az enyhén értelmi fogyatékos tanulók képességeihez igazodó nyelvtanítási módszerekről olvashatunk.

Hírdetés

Hanuliak Ildikó egy olyan nemzetközi projektről számol be, amely megkönnyítheti az álláskeresők – köztük a megváltozott munkaképességű személyek – munkaerőpiaci érvényesülését. Bemutatjuk dr. Podlupszki Csaba komáromi gasztroenterológust. Megismerhetik a Naszvadon élő Nagy házaspárt, akik súlyos betegségben 17 évesen elhunyt fiuk, Dávid emlékére jótékonysági rendezvényeket szerveznek, és rászoruló családoknak segítenek. Az ipolyszalkai Kalácska Róbert elmondja, hogyan változtatta meg az életét, hogyan döntötte romba álmait a sclerosis multiplex.

Hefty Angéla Belebújni egy siket bőrébe címmel egy siketek életéről szóló darab bemutatójáról ír. Kocsis Károly azt meséli el, hogy látássérültként hogyan lett tapasztalati szakértő. Vojtek Márta élménybeszámolója felidézi az Értelmi Sérülteket Segítő Társulás dunaszerdahelyi klubja nyári táborozásának eseményeit.

„Békében önmagammal és a világgal” – összefoglaljuk az értelmi és mozgássérült fiatalok 12. versfesztiváljának történéseit. Sztakó Zsolt az Életszilánkok címet adta jegyzetének. Mostani számunkban is van magyar–szlovák és szlovák–magyar szójegyzék. A kiadvány ingyenes, elektronikus változata letölthető a Carissimi honlapjáról.

(Tóth Erika/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »