Megismételték a Trump elnök adóreformjáról szóló szavazást

Megismételték a Trump elnök adóreformjáról szóló szavazást

Az amerikai képviselőház újból megszavazta a Donald Trump elnök kormánya által javasolt adóreformot. A voksolást eljárási hibák miatt kellett megismételni a törvényhozás republikánus többségű alsóházában, miután kedden egyszer már elfogadták.

Ezúttal a 435 képviselő közül ezúttal 224 szavazott igennel. Az összes demokrata törvényhozó – 189 – elvetette a javaslatot, és nemmel szavazott 12 republikánus is. Az első, keddi szavazáson 227 igen és 203 nem szavazattal fogadták el a képviselők a javaslatot.

Külföld MTI Megszavazta az amerikai képviselőház Trump adóreformját Tovább nőhet az USA adóssága, és tovább nőnek a különbségek az amerikai társadalomban, mondják az ellenzők.

Donald Trump hamarosan törvényerőre emelheti az adórendszer három évtized óta első átfogó reformját, amely kormányzása első évének legnagyobb törvényhozási sikerét jelenti.

Az adóreform hét végén nyilvánosságra került, végleges tervezete jelentős adócsökkentéseket, egyes adóformák eltörlését és az adórendszer egyszerűsítését tartalmazza.

Hírdetés

Legfontosabb eleme a vállalati nyereségadó mérséklése 35 százalékról 21 százalékra. Ez a rendelkezés már a jövő évtől hatályba lépne. Az eredeti javaslat szerint 20 százalékra csökkent volna a vállalati nyereségadó mértéke.

A republikánus adócsomag megtartja a személyi és a családi jövedelemadók hatsávos rendszerét azzal, hogy a legmagasabb jövedelműek jelenlegi 39,6 százalékos adója 37 százalékra csökken. A hat sáv 10, 12, 22, 24, 32, valamint az említett 37 százalékos adózást jelenti.

Jelentős mértékben nőnének az egyéni és családi adókedvezmények, de egyes adókedvezmények megszűnnének. Megemelik azt a küszöböt is, amely alatt a családoknak nem kell jövedelemadót fizetniük.

A törvénytervezet jelentős mértékben, legfeljebb 10 ezer dollárra csökkenti az egyes szövetségi államokban létező forgalmiadó-visszatérítések mértékét, illetve limitálja az ingatlanadót.

A tervezet egyszeri adót vetne ki azokra a vállalatokra, amelyek offshore pénzeket kezelnek.

Demokrata politikusok hevesen támadták a reformtervet, mert szerintük a módosítások a gazdagoknak és nagyvállalatoknak kedveznek, míg az alacsonyabb bevételű amerikaiaknak idővel egyre több adót kell fizetniük.

A szenátus már szerda hajnalban, 51-48 arányban megszavazta a javaslatot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »