Mégiscsak Botticelli festhette a másolatnak hitt Madonna-képet

Mégiscsak Botticelli festhette a másolatnak hitt Madonna-képet

Egy korábban másolatnak vélt négyszáz éves festményről derült ki, hogy valójában eredeti Botticelli. A firenzei mester Madonna-portréját a walesi Nemzeti Múzeum gyűjteményében sikerült azonosítania a szakértőknek.

A Madonna gyermekével című festmény eredetiségét a BBC Four csatornán futó Nagy-Britannia elveszett mesterművei című művészeti program stábjával dolgozó szakértők igazolták. A négyszáz éves festmény a jótékonyságáról ismert néhai Gwendoline Davies műpártoló gyűjteményének darabja volt. A Madonnát ábrázoló képet sokáig rossz Botticelli-másolatnak vélték. A műsor egyik házigazdája, Bendor Grosvenor elmondta: már akkor megragadta a nőalak arcának különleges szépsége, amikor először meglátta a képet a múzeum raktárában. A mű egyes részei Botticelli híres alkotására, a Vénusz születésére emlékeztették, idézte fel.

„Most már meg vagyok győződve arról, hogy Botticelli fontos szerepet játszott a festmény születésében, és nagyon örülök, hogy ezt a képet a közönség is megtekintheti egy kiállításon” – fűzte hozzá.

Hírdetés

A festményt Davis adományozta a cardiffi Nemzeti Múzeumnak. Bár a műgyűjtő mindig is hitt benne, hogy eredeti Botticelli, eddig úgy vélték, hogy tévedett. A szakértők elemzése, egyebek mellett a mű alsó rétegeit feltáró infravörös technikával készült fotók viszont kimutatták a firenzei mester műtermének jellemzőit, és kiderült, hogy szinte bizonyosan Botticelli dolgozott a képen. „A festmény már galériánkban látható, és reméljük, csapatostul jönnek a rajongók, hogy gyönyörködjenek a mesterműben” – fogalmazott Adam Webster, a múzeum vezető restaurátora.

Forrás: MTI

Fotó: National Museum Wales

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »