Mégis visszaütnek a szankciók? Elszabadultak az energiaárak Németországban és Nagy-Britanniában is

Olaf Scholz szerint Németországban nem lesznek zavargások az elszabaduló energiaárak miatt. A kancellár arról is beszélt, hogy helyes döntés volt kivenni a földgázt az uniós szankciók alól, mert Németország nagyban függ az orosz szállításoktól. Az Egyesült Királyságban is óriási a drágulás, ráadásul van olyan szakértő, aki szerint a télen több órás áramkimaradások is lehetnek majd, mert nem lesz elég gáz.

Olaf Scholz szerint helyes döntés volt a szankciókból kihagyni az orosz földgázt, mert számos keleti uniós tagállam mellett részben Németország is erősen függ az orosz gázszállítástól – írja a hirado.hu.

Néhány napja hangoztatott véleményével szemben ugyanakkor a kancellár most azt mondta: nem hiszi, hogy a háború okozta drágulás zavargásokhoz vezetne. Pedig a németeket erősen sújtják az elszabadult energiaárak. Egy az árakat összehasonlító portál adatai szerint az átlagos német háztartás nagyjából 1700 köbméter gázt fogyaszt egy évben.

Hírdetés

Hamarosan újabb drágulás várható. Októbertől akár ezer euróval is nőhet a németek rezsiköltsége, ugyanis a szolgáltatók a lakosságra terhelhetik költségeiket. A kancellár most azt mondta: a lakosság pontosan tudja, hogy a kormány minden tőle telhetőt megtesz, és megérti, hogy nehéz idők előtt áll az ország.

Az Egyesült Királyságban iparági becslések szerint októbertől duplájára nő az energia ára. Ez azt jelenti, hogy a korábbi emeléssel együtt a rezsiszámlák már négyszer akkorák lesznek, mint tavaly.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy sajtójelentések szerint a kormány vészhelyzeti terve azzal számol: a téli időszakban több órás áramkimaradások is rendszeressé válhatnak, ha az ország nem tudja pótolni a kieső gázmennyiséget. Egy neves brit fogyasztóvédelmi szakember pedig úgy fogalmazott: az energiahelyzet legalább akkora válságot fog eredményezni, mint a koronavírus-járvány.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »