Mégis szükségünk van államilag szponzorált bevándorlásra?

Komoly ellenmondásba keveredett Cseresnyés Péter munkaerőpiacért felelős államtitkár a parlamentben, miután hétfőn interpellálta őt a jobbikos Gyöngyösi Márton. Még mindig nem tudni, szükség van-e további munkaerőre Magyarországon, és ha igen, akkor azt honnan pótolják.

Gyöngyösi Márton arra volt kíváncsi, hogyan egyeztethető össze a bevándorlást és magyarországi letelepedést, valamint munkavállalást segítő kormányzati intézkedések sora a multikulturalizmus és bevándorlás ellenzését célzó méregdrága kormányzati kampánnyal?

A jobbikos honatya emlékeztetett, a kormány által hangoztatott munkanélküliség-csökkenés és GDP-növekedés mögött “nevetséges bérszínvonal” és a multiknak nyújtott adókedvezmények húzódik meg.

Kiemelte: Orbán Viktor korábban többször is hangsúlyozta, hazánk versenyképessége az olcsó munkaerőn és a rugalmas, a munkaadóknak kedvező munkatörvénykönyvön alapul. Ez viszont több százezer magyar munkavállaló kivándorlását eredményezte.

Erre a helyzetre lehet megoldás az “államilag szponzorált bevándorlás”. Mint ismert, a kormány olyan jogszabályi környezetet alkotott, hogy a nem EU-tagságú szomszédos országok állampolgárai könnyen munkához jussanak a hazai munkaerőpiacon a hiányszakmákban.

Az államtitkári válaszból egyrészt kiderült, hogy a statisztikai adatok szerint a béremelkedés és gazdaság növekedése dinamikus, és a kivándorlók nem 2010 óta, hanem a rendszerváltást követően(!) hagyták el hazánkat (főleg azok a fiatalok, akik 26 évvel ezelőtt még nem is éltek, de külföldön dolgoznak, tanulnak – aszerk).

Azonban Cseresnyés Péter válaszának kulcsmondata az volt, hogy

„nem külföldiekkel, hanem alapvetően magyar munkavállalókkal kívánjuk megoldani a cégeknél megjelenő munkaerőhiányt”.

Azonban, hogyan lehet magyar munkavállalókkal megoldani az államtitkár szerint létező munkaerőhiányt, ha Orbán Viktor szerint a magyar munkaerő elfogyott?

Most akkor mégis szükség van államilag szponzorált bevándorlásra?


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »