Mégis megbocsátott egykori áldozata Kiss Lászlónak

Mégis megbocsátott egykori áldozata Kiss Lászlónak

Bocsánatot kért a másodmagával 55 évvel ezelőtt megerőszakolt nőtől szerdán Kiss László, a magyar úszóválogatott volt szövetségi kapitánya, akinek egykori áldozata megbocsátott a történtekért.

kiss-laszlo-bocsanatot-kert_image_10374405_16-9_b

Minderről Vezér Mihály, Százhalombatta polgármestere számolt be az úszóedző felhatalmazása alapján, a város képviselő-testülete rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón. „Kiss László bocsánatot kért Takáts Zsuzsannától, és megbánta cselekedetét. Ügyvédek jelenlétében szerda délelőtt találkozott Budapesten az asszonnyal, akitől bocsánatot kért, és bocsánatot is kapott” – jelentette be a polgármester. Vezér hozzátette: Százhalombatta képviselő-testülete elfogadta az edző lemondását a város díszpolgári címéről, illetve döntöttek az eddig Kiss nevét viselő uszoda átnevezéséről is.

Mint ismeretes, a 75 éves Kiss László április 7-én mondott le a magyar úszóválogatott szövetségi kapitányi posztjáról, miután a Privátkopó.hu internetes portál megírta, hogy 1961-ben, 21 éves korában két másik úszóval megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért három év börtönre ítélték; ebből húsz hónapot letöltött. Az áldozatról az ügy kirobbanását követően elterjedt, hogy elhunyt. Takáts Zsuzsanna azonban május 7-én az RTL Klub Fókusz Plusz című műsorában azonban feltárta, hogy róla van szó, és részletesen beszélt az ellene 55 évvel ezelőtt elkövetett erőszakról, illetve az azt követő nehézségekről, a családját ért fenyegetésekről.

„Nem tudok megbocsátani Kiss Lászlónak, mert soha nem kért bocsánatot, és most, 55 év után sem fogja fel, hogy mit tett” – jelentette ki a nő a kereskedelmi csatornának adott exkluzív interjúban. A történteket felidézve elmondta: akkor töltötte be a 18. életévét, jelesre érettségizett, egyetemi felvételire készült, és barátnőivel lementek a sportuszodába. Megjegyezte, hogy ő korábban soha nem járt ott, válaszolva ezzel azokra a vádakra, miszerint gyakran volt az uszodában.

A medence mellett elegyedett szóba egy fiatal fiúval, aki „normálisan kinéző, normálisan beszélő” fiatalember volt. A fiú megkérte, hogy menjen be vele egy házba, szeretne ott neki mutatni valamit. Takáts Zsuzsanna visszaemlékezése szerint nem sejtette, hogy baja lehet. Miután bementek, a fiú azt mondta neki, nem mehet sehova, majd megjelent a másik két fiú, közülük az egyik Kiss László volt. Ketten lefogták és befogták a száját, majd mindhárman megerőszakolták. „Nem volt kegyelem” – mondta. Mivel rosszul lett, a fiúk gyógyszert adtak neki.

A barátnői látták rajta, hogy valami történt, de csak három nappal később mondta el egyikőjüknek az esetet, aki rábeszélte, hogy a rendőrségen tegyenek feljelentést. A rendőrök másnap elfogták a három elkövetőt és a bíróságra került az ügy. Ekkor derült ki, hogy több lánnyal is hasonlóan bántak. Takáts Zsuzsanna elmondása szerint a bírósági eljárás közben inzultálták cipész nevelőapját, pénzt kínáltak neki, hogy ejtsék a vádat, majd miután ezt visszautasította, megverték. Azt is mondta: Kiss Lászlóék a bíróságon utálattal néztek rá, nem értették, hogy miért vannak ott.

Kiss László április 7-i lemondásakor úgy fogalmazott, hogy „1961-ben koholt vádak alapján, koncepciós perben született meg az a döntés, amelyet utóbb ártó és lejárató szándékkal tettek közzé rólam”. Tudatta egyszersmind, hogy az ítéletben foglaltak valótlanságának bizonyítása érdekében megtette a szükséges lépéseket, egyúttal keresi a perújítás lehetőségét is. „Kijelentem, hogy az ítéletben foglalt cselekményt soha, semmilyen körülmények között nem követtem el” – hangsúlyozta egy hónappal ezelőtt az úszóedző. Egyébként az RTL Klub jelen volt Kiss és egykori áldozata szerdai találkozóján, mely a szerda esti Fókuszban és Híradóban lesz látható.

Magyarországi sajtóinformációk szerint nem az 1961-ben történt volt az első, nemi erőszakkal kapcsolatos ügye Kiss Lászlónak. A Népszabadság úgy tudja, Kisst még 1961 elején a Magyar Úszó Szövetség egy másik erőszakos tett miatt három hónapra felfüggesztette. Az esetből nem lett rendőrségi ügy, ám a testület elnöksége január 26-tól április 26-ig mindennemű sporttevékenységtől és az uszodák látogatásától eltiltotta a versenyzőt, mert 1960. december 30-án két társával szexre akartak kényszeríteni egy 18 éves lányt a margitszigeti medencében.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »