Mégis meg kell tartani februárban a koronavírus járvány miatt elhalasztott katalán választásokat

Mégis meg kell tartani februárban a koronavírus járvány miatt elhalasztott katalán választásokat

A közérdekre hivatkozva felfüggesztette a katalán parlamenti választást május 30-ára halasztó kormányhatározatot a katalán felsőbíróság (TSJC) pénteken közzétett nem jogerős ítéletében, amely szerint a választást az eredeti időpontban, február 14-én kell megtartani.

A végleges jogerős döntést a jogszabályi előírásokban szereplő határidők szerint február 8-áig kell meghoznia a bíróságnak, csakhogy a választás előtti kampányidőszak egy hét múlva kezdetét veszi.

– írta a bíróság arra utalva, hogy még felmerülhetnek olyan körülmények, amelyek indokolhatják a választás elhalasztását.

Hírdetés

A katalán parlamenti választás miatt várhatóan jövő héten lemond posztjáról Salvador Illa, a spanyol központi kormány egészségügyi minisztere, aki a Katalán Szocialista Párt (PSC) jelöltje a katalán elnöki posztra.

A választási bizottság szerint ugyanis a sárga szalagok és transzparensek kihelyezésével, amelyek a 2017-ben bebörtönzött katalán függetlenségi vezetők támogatását jelképezték, az elnök megsértette a közintézményekre vonatkozó politikai semlegesség elvét.

Quim Torra az engedetlenség bűncselekménye miatt nemcsak politikai tisztségét vesztette el, hanem 30 ezer eurós pénzbüntetést is fizetnie kellett.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »