Mégis lesznek korlátozások az újrainduló napelemprogramban

Mégis lesznek korlátozások az újrainduló napelemprogramban

Pontosított a Zöld ház programot lebonyolító Környezetvédelmi Alap (AFM): mégis bevezettek korlátozásokat a kérések feltöltésében, hogy ezáltal szavatolják az esélyegyenlőséget.
Amint arról beszámoltunk, a hatóság a múlt héten kiadott egy közleményt, hogy november 6-án 10 órától – közel két hónap kényszerszünet után – újra fogadják a pályázati iratcsomókat. Bár az értesítésben nem tértek ki arra, hogy a feltételek változtak, utólag e-mailben tájékoztatták a kivitelezőket a korlátozásokról.

Hírdetés

András Lehel, a programban részt vevő, székelyudvarhelyi székhelyű Melinda-Impex Instal Kft. vezérigazgatója a Krónikának kifejtette,

a korlátozásokkal valójában az esélyegyenlőséget szavatolják a leszerződött kivitelezők között.

A pontosításban az áll, hogy valamennyi cég legtöbb öt felhasználói fiók révén töltheti fel a magánszemélyek támogatási igénylését. Azok a cégek, amelyek korábban ennél kevesebb fiókkal rendelkeztek, újakat hozhatnak létre, azok viszont, amelyek ötnél több fiókot használtak, kötelesek lesznek törölni a „különbözetet”. A törlendő fiókokról már feltöltött kéréseket áthelyezik a megmaradó öt valamelyikére. Az AFM internetes felülete nem engedi meg, hogy ugyanazzal a fiókkal több számítógépről belépjenek egy időben. Bevezették az úgynevezett Captcha biztonsági kódot, amely képes kiszűrni a robot felhasználót.

Mint ismeretes, szeptember 10-én néhány óra után a regisztrációt felfüggesztették arra hivatkozva, hogy le kell ellenőrizni a folyamat törvényességét. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy a cégek egy része robotprogramokat használt, hogy gyorsítsa a folyamatot.

A november 6-i újraindításkor a szeptember 10-én már feltöltött dokumentumok érvényesek lesznek, sőt azok is, amelyeket szeptember 10-ig iktattak a kivitelezőcégeknél, de nem sikerült feltölteni. Viszont akik szeptember 10-e után jelentkeztek, kénytelenek lesznek frissíteni az iratcsomót,

tehát a 30 napra kiállított telekkönyvi kivonat és önkormányzati adóigazolás helyett újat kell kérniük, ha már nem érvényesek. A programra 656 millió lejt különítettek el, ez mintegy 33 ezer rendszer telepítésére elég. Legtöbb 20 ezer lejes támogatás hívható le 10 százalékos önrész mellett. Szeptember 10-én 13271 finanszírozási kérést regisztráltak.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »