Mégis lesz korlátlan ingyenes roaming

2017 júniusában teljesen megszűnnek a roamingdíjak. Az Európai Bizottság új javaslata szerint nem lesz időbeli és volumenkorlátja az extraköltségek nélküli külföldi telefonhasználatnak.

 

Az előző javaslat csak 90 napos költségmentességől szólt. A bizottság lehetővé teszi a telekommunikációs cégek számára, hogy kiszűrjék a visszaéléseket.

 

Az új javaslat két fő pillérre épül: az egy adott országban huzamosabban élő átlagfelhasználók sehol se fizessenek barangolási díjat, illetve a szolgáltatók kapjanak biztosítékot arra, hogy senki nem élhet vissza ezekkel a lehetőségekkel.

 

“Ha valaki Frankfurtban, vagy Párizsban él és egész évben egy Tallinban vásárolt SIM-kártyát használ, miközben soha nem járt Észtországban, nos, az ilyen visszaéléseket viszonylag könnyű lesz kideríteni. Ilyenkor a cégek megkérdik majd, hogy mi történt és ha az ügyfél nem válaszol, akkor a jövőben többet fizethet majd” – mondta az unió digitális gazdaságért felelős biztosa, Günther Oettinger.

 

A mobilcégek továbbra is kiszámlázhatják majd a roamingdíjat, ha az ügyfél nagyrészt külföldön használja a telefonját, vagy egyáltalán nem kötődik ahhoz az országhoz, ahol előfizetést kötött. A tervet még a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

 

hu.euronews.com , itcafe.hu
illusztráció: innovation-village.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »