Mégis jöhetne Szlovákián keresztül az orosz gáz

Mégis jöhetne Szlovákián keresztül az orosz gáz

Az orosz gáz 2019 után is Szlovákián keresztül jöhetne. Ezt a Gazprom elnökvezérigazgató-helyettese, Alexander Medvedev mondta a Hospodárske noviny gazdasági napilapnak. Elmondása szerint jelenleg a gázmennyiségről folynak az egyeztetések, amelyek Szlovákián keresztül haladnának az Északi Áramlat 2 projekt keretében.

 

A gázszállításról szóló orosz-ukrán szerződés 2019-ben lejár, ami alapesetben a gáz Szlovákián keresztüli szállításának végét jelentené. „Jelenleg vizsgáljuk a lehetőségeket az Észak Áramlat 2 keretében. Némelyik esetben van mód jelentős mennyiségű gáz szállítására Szlovákia területén keresztül. Erről tárgyalunk a szlovákiai partnereinkkel”, mondta Medvedev.

 

Az ukrán gázfolyosóval kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy annak biztonságos működtetéséhez több tízmilliárd eurós beruházásra lenne szükség. „Ekkora forrásokkal Ukrajna nem rendelkezik, és senki nem is készül számára kölcsönözni. E nélkül azonban a folyosó működése nagyon rizikós. Techológiai szempontból kockázatos. A Gazprom új projekteket valósít meg tisztán gazdasági és biztosnági megfontolások alapján”.

 

Hozzátette, hogy a Gazprom hajlandó Ukrajnán keresztül gázszállításokat bonyolítani, amennyiben az ukrán fél konstruktív és gazdasági szempontból releváns javaslatokkal rukkol elő.

 

Szlovákia számára különös fontos, hogy az orosz gáz rajta keresztül érkezzen Európába. A tranzitból származó állami bevételek nagysága eléri az évi 630 millió eurót.

 

Oroszország  nem kívánja Ukrajnán keresztül Európába szállítani a gázt, aki így jelentős bevételektől esik el. Szlovákia számára ugyanez a helyzet áll elő a szerződés lejárta után. A mostani bejelentés csak arról szól, hogy talán Szlovákia tranzitország maradhat, de a gáz mennyisége és bevételei ettől még változhatnak.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: energyworlnmag.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »