Mégis folytatná Dacian Cioloş?

Miután korábban többször is leszögezte, hogy nem indul a decemberi parlamenti választáson, és nem lép be egyik pártba sem, sőt saját pártot sem hoz létre, Dacian Cioloş miniszterelnök legújabb nyilatkozatában már nem zárta ki egyértelműen, hogy a választásokat követően érdekli a miniszterelnöki mandátum folytatása.

ciolos_bDacian Cioloş

Közölte, kidolgoz egy, az általa képviselt elveket és értékeket tartalmazó projektet, és az őt kormányfőnek akaró pártokkal is hajlandó egyeztetni arról, milyen elemeket vennének át belőle.
A szakértői kormány feje csütörtökön késő este a Digi 24 hírtelevízió stúdiójában azt megerősítette: továbbra sem kíván jelöltként indulni a parlamenti voksoláson.

„Már az elején megfogadtam, hogy nem indulok, hogy ezzel is jelezzem: az egyensúlyt megtartó kormányt akarok vezetni. (…) Ezért közöltem már a kezdetekben, hogy nem indulok, és nem használom ki a pozíciómat és a politikai tőkémet egy politikai pártban vagy azáltal, hogy jelöltetem magam” – szögezte le a kormányfő. Elismerte ugyanakkor, hogy szeretné, ha egyes projektek folytatódnának, különösen pedig ha azok az elvek és értékek nem sikkadnának kell, amelyeket kormánya megkísérelt a kormányzás során alkalmazni. „Azt hiszem, ezek a dolgok másképp is megvalósíthatók, anélkül, hogy megszegném az ígéretemet” – tette hozzá a miniszterelnök.

Annak kapcsán, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is jelezte: szívesen támogatnák őt kormányfőjelöltként, kifejtette: a kormányzati program kidolgozása a pártok feladata, amelyeknek szavazatokat kell szerezniük ahhoz, hogy a kormányalakításra gondolhassanak, ő azonban elveket és értékeket képvisel. Leszögezte: ezekről az elvekről és értékekről kíván tárgyalni, azokról a nagy témákról, amelyekkel a jövőben foglalkozni kell, ezt követően pedig a polgároknak kell eldönteniük, hogy ezek egy kormányprogram alapjait képezhetik-e.

A miniszterelnök hozzátette: a közeljövőben a nyilvánosság elé tárja álláspontját, amely a jelenlegi kormányzás lényegét összegzi. „Amennyiben ezek az elvek, értékek és projektek a továbbiakban is támogatást élveznek, nem kormányprogramként, hanem olyan platformként, olyan projektként, amelyben valamilyen módon az elmúlt években szerzett tapasztalat is tükröződik, (…) ezzel hozzájárulhatok a várható vitához” – jelentette ki a kormányfő. Hozzátette, a PNL-lel és az USR-rel folytatandó esetleges tárgyalásokra csakis azt követően kerülhet sor, hogy bemutatta a projektet.
Alina Gorghiu, a PNL elnöke pénteken üdvözölte a bejelentést, és kijelentette: hisz a Klaus Johannis államfő, Dacian Cioloş és a Pnl alkotta „reformtengelyben.”

Az USR részéről Clotilde Armand, Bukarest 1. kerületi közgyűlésének tagja nem zárta ki, hogy ugyanazt a kormányt támogassa, mint a PNL, ez azonban nem jelentene szövetséget.
Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ugyanakkor bírálta a kormányfő kijelentéseit, mondván: a szakértői kormány hazudott, a kormányzást saját politikai tőkéjük kovácsolására használták fel. Ezzel arra utalt, hogy a független kormány több tagjai is tárgyal a PNL-lel, illetve az USR-rel a pártokhoz való csatlakozásról. Szerinte a miniszterelnök által javasolandó program mögött a PNL és Johannis áll.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »