Megintette Moszkvát az ENSZ

Moszkvának az ENSZ-re kellene bíznia az észak-szíriai Aleppó körüli humanitárius folyosók létesítését – vélekedett pénteken Staffan de Mistura, a világszervezet illetékes különmegbízottja.

Oroszország előző nap jelentette be, hogy erői a szíriai kormánnyal közösen humanitárius folyosókat nyitnak az ostrom alatt álló Aleppó körül a felkelők ellenőrizte negyedekben élő civil lakosság, továbbá a magukat megadó harcosok életének megóvása céljából.

De Mistura Genfben újságíróknak elmondta: azt várja az orosz hatóságoktól, hogy tisztázzák az említett tervüket. Egyúttal arra figyelmeztetett, hogy „ketyeg az óra” Aleppó lakosai esetében. Az olasz–svéd diplomata szerint a szakértelmet tekintve az ENSZ-szervezetek a legalkalmasabbak arra, hogy a szükséget szenvedő lakosságnak humanitárius segítséget nyújtsanak.

Oroszország „gondosan tanulmányozza és figyelembe veszi” Mistura javaslatait az aleppói humanitárius művelettel kapcsolatban – szögezte le Genfben Alekszej Borodavkin, Oroszország ENSZ-nagykövete, akit a RIA orosz hírügynökség idézett.

A franciák is kételkednek

Kételyeinek adott hangot a tervezett humanitárius folyosókkal kapcsolatban a francia külügyminisztérium is. Romain Nadal külügyi szóvivő pénteken azt mondta, hogy számára nem tűnik „hiteles válasznak” a beharangozott orosz–szíriai humanitárius művelet. „A nemzetközi jog megköveteli, hogy a segélyek azonnal jussanak el” az ostromlott lakossághoz. „Ebben a kontextusban a humanitárius folyosók létesítésének terve, amelynek részeként felszólítják a lakosságot a város elhagyására, nem ad hiteles választ a helyzetre” – magyarázta Nadal. „Aleppó lakosainak otthon kellene maradniuk biztonságban és meg kellene kapniuk minden segítséget, amelyre szükségük van. Ez a legfontosabb” – mondta.

A Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló felkelők úgy vélik, hogy a damaszkuszi rezsim a humanitárius folyosókkal katonai előnyt akar magának kovácsolni az Aleppóért folyó küzdelemben. Az ellenzék harcosai így szigorították az ellenőrzést a város általuk uralt részein, hogy megakadályozzák a lakosokat a település elhagyásában – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet, amely szerint eddig nem sokaknak sikerült a menekülés.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter előzőleg azt ígérte, hogy aki Aleppót a folyosókon át elhagyja, élelmet és orvosi segítséget fog kapni. Az orosz tárcavezető egyúttal felszólította a nemzetközi szervezeteket, hogy csatlakozzanak a művelethez.

A szíriai kormányerők és szövetségeseik teljesen bekerítették a szemben álló felek által évek óta megosztott Aleppót, amely a hatodik éve tartó polgárháború előtt Szíria második legnagyobb városa, gazdasági és kereskedelmi központja volt. Az ENSZ adatai szerint mintegy 300 ezer lakos rekedt a város keleti, felkelők fennhatósága alá eső területén.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »