Megint zűr van görögöknél – forró lesz a nyár?

Megint zűr van görögöknél – forró lesz a nyár?

Közeleg a nyár, ami tavaly is fordulópont volt a görög válságkezelésben. Zajlik a felülvizsgálat, és sok az elmaradás, a költségcsökkentés fájdalmasabb részeit halogatja Ciprasz miniszterelnök. Így újra jöhet a dráma, és megint felvetődhet az eurózónából való távozás is, ha nem közelednek az álláspontok.

Összeszólalkoztak

Az európai fél szerint nem haladnak a nyugdíjcsökkentési, az adóbeszedés hatékonyságának javításával kapcsolatos és a privatizációs ügyek, és az IMF sem könnyíti meg a helyzetet. Utóbbi már tavaly is ellentétes álláspontra helyezkedett az európai partnerekkel néhány kérdésben, most pedig ki is szivárgott egy levél, miszerint az valutaalap nyomást akart volna gyakorolni Merkel kancellárra a görög adósságok elengedésének ügyében.

A Bloomberg szerint a hétvégén az IMF vezetője, Christine Lagard és Ciprasz görög miniszterelnök vitába is keveredtek az ügyben, utóbbi az IMF jóhiszeműségét vonta kétségbe, Lagarde viszont azzal vádolta a görög kormányt, hogy kémkedik az IMF munkatársai után és hogy ők szellőztették meg az ominózus levelet.
Hirdetés

Mindenki mást akar

A fő probléma az, hogy a fontos reformok megvalósítása igen nehézkesen zajlik, miközben Ciprasz elvesztette az őt támogató politikai erők egy részét, és népszerűsége is lecsökkent. Eközben az IMF szorgalmazná az adósság elengedést, az EKB és az Európai Bizottság viszont nem hajlik erre. Az európai fél a GDP 3 százalékának megfelelő költségcsökkentést vár a görögöktől, az IMF 4,5-öt, de belemenne a 3-ba, ha a különbséget elengednék adósságleírás formájában.

A fizetnivalók

A következő hónapokban elég tekintélyes fizetnivalója van a görög államnak: áprilisban és májusban 3-3, júniusban és júliusban 5-5 milliárd eurós kamatfizetési és tőketörlesztési kötelezettség jelentkezik, ebből csak július 20-án 2,3 milliárd euró. A kikerült dokumentum szerint ezt a nehezen teljesíthető fizetési kötelezettséget, a menekültválságot és a Brexit lehetőségét emlegették a német kancellárnak, hogy ezektől kellőképpen megrettenve menjen bele az adósságcsökkentésbe.

Megint forró nyár

Az eurózóna pénzügyminiszter-helyettesei telefonkonferenciát tartottak pénteken, és megvitatták a görög ügyet. Április elején Brüsszelben össze is gyűlnek, akkor megint átnézik, haladtak-e a tárgyalások, utána a pénzügyminiszterek ülnek össze Amszterdamban. Állítólag nem zárták ki, hogy addig politikai megegyezésre jutnak, és akkor elkerülhetők a tavalyihoz hasonló nyári drámák. A brit népszavazás miatt most valóban jó lenne egy kis nyugalom a görög kérdésben, legalább június végéig.

Fellegi Tamás
privatbankar.hu


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »