Megint veszélyben a Trump–Kim-csúcs

Kihátrálhat Észak-Korea az amerikai elnökkel tervezett történelmi csúcstalálkozóból. Az utóbbi hetek biztató lépései után bombaként robbant a hír, hogy „Phenjan nem érdekelt az egyoldalú tárgyalásokban”. Az északiak dühét az váltotta ki, hogy közös dél-koreai-amerikai hadgyakorlatot tartanak.

Váratlanul lemondta a déliekkel tervezett találkozót Észak-Korea, és azt is kilátásba helyezte, hogy elmarad Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un északi vezető tervezett júniusi csúcstalálkozója.

Az egyik ok az, hogy az Egyesült Államok az északi atomfegyverek teljes leszerelését követeli. Egy északi illetékes – szokatlan módon a külügyminiszter-helyettes, Kim Kje Gvan – azt mondta, országa „nem érdekelt a csúcstalálkozóban, ha azt az amerikaiak egyoldalú követelései alapján tartják meg. Nem akarjuk, hogy sarokba szorítsanak bennünket”.

Szavait az északiak hírügynöksége idézte, és a tudósításban szerepelt az a szöveg is, hogy

Nem tudni, hogy a meglincselt Kadhafi líbiai vezető sorsára utaltak-e, aki először feladta atomprogramját, majd később a nyugati hatalmak légi kampánya nyomán lázadók megdöntötték rezsimjét, és egy országúton felfedezve megölték.

Hírdetés

Az északi tudósításban még az is olvasható volt, hogy Donald Trump „bukott elnök lesz, ha elődei lépéseit követi. Megfelelően válaszolunk, ha a Trump-kormányzat a kapcsolatok javításának őszinte szándékával közelít.”

Az északiak a tervezett időpont előtt mindössze két órával mondták le a déliekkel tervezett találkozót, az amerikaik és a dél-koreaiak Max Thunder fedőnevű hadgyakorlata miatt. A pénteken induló akcióban a szövetségesek 100 harci gépe, köztük 8 F-22 Raptor lopakodó és több, a hagyományos légvédelem számára túl magasan repülő B-52-es bombázó vesz részt.

Washingtonban meglepetést keltett az északiak lépése, és úgy próbálták fenntartani a dialógust, hogy források azt mondták: a hadgyakorlat „védelmi jellegű” és azt Kim Dzsong Un korábban nem ellenezte. Ezt hangsúlyozta a dél-koreai védelmi minisztérium is.

Kérdés, hogy tudnak most úgy visszalépni, hogy ne tűnjön úgy, engedtek Észak-Koreának. A déli Yonhap hírügynökség szerint például azzal, ha a B-52-esek nem vesznek részt a gyakorlatban.

A Guardian emlékeztet rá, hogy a múlt század koreai háborújában az akkor használt B-29-es amerikai bombázók nagyobb kárt okoztak az északiak városainak, mint a II. világháborúban a német vagy japán városoknak.

Áprilisban még bizakodásra adott okot Kim Dzsong Un és Mun Dzse In déli elnök történelmi, határ menti találkozója. Trump amerikai elnök pedig nemrég erősítette meg, hogy június 12-én Szingapúrban találkozik Kimmel egy szintén történelmi csúcson.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »