Megint törökök kértek menedékjogot a görögöknél

Három, illegális határátlépésért letartóztatott török állampolgár arra hivatkozva kért menedéket, hogy odahaza veszélybe került az életük a júliusi török puccskísérletért felelőssé tett gülenista mozgalom elleni tisztogatás miatt, közölte ügyvédjük hétfőn. A három, negyvenes éveiben járó férfi – két tanár és egy mérnök – múlt hétfőn érkezett Rodosz szigetére.

Az ügyvéd, Ahilléasz Konsztantinidisz szerint az illetők pénteken nyújtották be menedékjogi kérelmüket, amelynek elbírálásig felfüggesztik a kiutasításukra vonatkozó határozatot. Kérelmükben arra hivatkoztak, hogy a török kormányzat által a gülenista mozgalom hívei ellen indított tisztogatás elől menekültek el.

Ugyanakkor tagadták, hogy bármi közük lenne Erdogan török elnök hatalmának megdöntésére irányuló kísérletekhez – tette hozzá Konsztantinidisz. Ketten közülük azt állítják, hogy azért kerültek a török hatóságok célkeresztjébe, mert olyan iskolákban dolgoztak, amelyek kapcsolatba hozhatóak az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónok mozgalmával. Ankara Gülent és mozgalmának híveit teszi felelőssé a júliusi török puccskísérletért.

Négy másik török állampolgárt, két egyetemi oktatót és gyerekeiket a görög média szerint szintén illegális határátlépésért tartóztatták le a múlt héten Alexandrúpoli városánál, a görög-török szárazföldi határ közelében.

Nem ők az első török menedékkérők, akik Alexandrúpoliba érkeztek: a július 15-i puccskísérlet másnapján nyolc török katona szállt le itt helikopterével, hogy politikai menedékjogot kérjen Görögországban. Törökország a kiadatásukat kérte, arra hivatkozva, hogy részt vettek a meghiúsult államcsínykísérletben, ők azonban tagadják ezt.

Ügyük a görög igazságszolgáltatás előtt van – ismételte el Nikosz Kociasz görög külügyminiszter vasárnap Krétán, ahol török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval találkozott. A két politikus között ez volt az első megbeszélés a puccskísérlet óta.

A puccskísérlet után a görög kormány az elsők között fejezte ki támogatását Recep Tayyip Erdogan elnök rezsimének, mivel fenn kívánja tartani törékeny együttműködését a szomszédos Törökországgal, hogy megakadályozza a tavalyi migránsáradat megismétlődését a török partokhoz közeli görög szigeteken.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »