Megint szavaktól retteg a haladó Nyugat – a „koncentrált” kifejezés természetesen a koncentrációs táborokra emlékezteti…

Felzúdulást keltett Ausztriában az új belügyminiszter egy menekültekkel kapcsolatos szóhasználata: Herbert Kickl azt javasolta egy sajtótájékoztatón, hogy a menedékkérőket „koncentráltan” kellene alapellátó-központokban elhelyezni annak érdekében, hogy felgyorsítsák a kérelmek elbírálását.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) politikusa újságírók kérdésére aztán tagadta, hogy tudatosan a náci koncentrációs táborokra utalva használta volna a kifogásolt szót, és hangsúlyozta, hogy megfogalmazásával semmiképp nem állt szándékában provokálni.

A sajtótájékoztatón az osztrák bevándorlási hivatal (BFA) 2017-re vonatkozó mérlegéről volt szó. A hivatal adatai szerint 24 ezren nyújtottak be menedékkérelmet tavaly (2016-ban még 42 ezren), és az elbírálására váró menedékkérelmi ügyek száma is 31 ezerre csökkent.

Hírdetés

Wolfgang Taucher, a BFA elnöke kiemelte: a menekültválság 2015-ös kezdete óta nagyjából 155 ezer menedékkérdelmet adtak be Ausztriában, és 2017 végéig ezeknek az ügyeknek a 80 százalékát rendezték.

Tavaly a BFA mintegy 60 ezer ügyben hozott határozatot. Az a cél, hogy május 31-ig 15 ezer alá szorítsák a még folyamatban lévő ügyeket.

A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és az attól jobbra elhelyezkedő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szövetségével december közepén létrejött kormány azt ígérte, hogy keményen fel fog lépni a nemzetbiztonságot veszélyeztető illegális bevándorlással szemben. A keményvonalasnak számító Herbert Kickl hosszú évekig az FPÖ főtitkára volt, és sokáig az ő hatáskörébe tartoztak a párt – olykor éles vitákat kirobbantó – reklámszlogenjei.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »