Megint összecsaptak a kínai és indiai katonák a Himalájában

Megint összecsaptak a kínai és indiai katonák a Himalájában

A szóban forgó térség a világ lehosszabb vitatott határszakasza, azonban a rendkívül nehéz terepviszonyok miatt lehetetlen  katonailag ellenőrzés alatt tartani. A kínai és indiai csapatok legutóbbi, tavaly júniusban történt összecsapásában 20 indiai katona halt meg.

A mostani incidens során egy kínai katonai járőr megpróbált bejutni az indiai térfélre, az indiai katonák azonban “visszatérésre kényszerítették”.

A térségben a két ország közti feszültség továbbra is erős. Többek között azért, mert ezen a területen keresztül rohanta le Kína Indiát 1962-ben (igaz, nem területszerzési igény miatt, ezért a kínai hadsereg később ki is vonult az indiai területekről).

Hírdetés

Az indiai tisztek egyetértenek kínai kollégájukkal abban, hogy az mostanihoz hasonló csetepaték elkerülhetetlenek, de a két ország párbeszédét fenn kell tartani, hogy ne legyenek súlyosabb incidensek.

A térség 3440 kilométer hosszú határszakasz teljesen képlékeny, lehetetlen meghúzni a pontos határvonalakat, erővel ellenőrzés alatt tartani pedig lehetetlen. Például azért, mert a katonák ötödénél magassági betegség jelentkezik. A két ország megállapodása szerint fegyvert nem tarthatnak maguknál a katonák, így ha összecsapásra kerül sor, azt puszta ököllel vagy kövekkel vívják meg.

A Himalájában a háború is más – ahol az atomhatalmak kövekkel és vasrudakkal vívnak csatát

BBC.com, körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »