Megint megmérgezett rétisasokat találtak

Megint megmérgezett rétisasokat találtak

Elpusztult rétisasokat találtak a héten a vágsellyei járásbeli Negyed közelében. Idén már kilenc ragadozó madár hullott el a vág-menti település határában.

Tomáš Veselovský, a Ragadozómadár-védő Egyesület tagja lapunknak elmondta, hogy a hét közepén a rendőrséggel közösen ellenőrizték a területet. „Tavasszal hat rétisas tetemét találtuk meg itt, ezért nem feltételeztük, hogy újra előfordul a mérgezés” – magyarázta lapunknak Veselovský. Hozzátette, rendszeresen bejárják a kockázatosnak vélt helyeket. Most három elhullott madarat és több csapdát is találtak. „Feltételezhető, hogy megmérgezték a madarakat, de ezt az Állami Állatorvosi Felügyelet vizsgálja. A környéken talált csapdákat valószínűleg rókák és borzok befogására állították fel” – folytatta az egyesület tagja. Egyelőre az is kérdéses, hogy pontosan mikor hullottak el a védett ragadozó madarak. Az egyesület közölte, hogy az egyik madár lábán magyar gyűrű van. Márciusban hat elhullott rétisast találtak a falu környékén, Veselovský nem tudta megmondani, hogy halad a vizsgálat. Megkerestük a Nyitrai Kerületi Rendőr-főkapitányságot, Božena Bruchterová szóvivő nem tájékoztatott a nyomozás részleteiről, azt azonban közölte, hogy a most megtalált három ragadozó madár eszmei értéke közel tizennyolcezer euró. „A vágsellyei járási rendőrség nyomozója növény- és állatvédelem szabályainak megszegése ügyében indított eljárást.

Hírdetés

Egy év alatt több ragadozó madarat is megmérgeztek a Vgásellyei és a Nyitrai járásban. Korábban nemcsak Negyeden, hanem például Deákin is találtak madártetemeket.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »