Megint megbüntették a Kliket

Kiszámíthatatlanul és rendszertelenül fizette a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ két gyermekotthon ellátmányát is, ezért a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal pénzbírsággal sújtotta az óriásszervezetet. Bár a Klik azzal védekezik, az egyik intézménynek szeptember óta már nem is ők a fenntartói, a problémák éppen a fenntartóváltás után szűntek meg.

Két, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) által fenntartott különleges gyermekotthonba is kiszámíthatatlanul érkeztek az ellátmányok Tatán és Kömlődön, ami sértette a gyermekek teljes körű ellátáshoz való jogát. Emiatt a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal 40, illetve 50 ezer forintos bírsággal sújtotta a Kliket – derül ki a szociális intézmények fenntartóinak feketelistájáról, ahol a súlyos jogsértéseket elkövető szervezetek adatait teszik közzé.

Megkerestük az érintett intézmény, a Komárom-Esztergom Megyei Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Gyermekotthon vezetőjét, ám Szőke Éva nem volt hajlandó nyilatkozni. Azt javasolta, forduljunk a Klikhez. Annyit viszont megjegyzett: szerinte ez olyan belügy, amit a fenntartóval kellett rendezniük. Arra sem válaszolt, hány gyermek megfelelő ellátása került veszélybe a késedelmes finanszírozás miatt. Ezután a tatai tankerület vezetőjéhez, Kremnitzky Gáborhoz fordultunk, de ő sem nyilatkozhatott. Végül a Klik központi sajtóosztálya válaszolt kérdéseinkre, és igyekeztek elhárítani a felelősséget. Azt közölték, tavaly szeptember 1. óta nem ők a kömlődi tagintézmény fenntartói, hanem a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, a bírságot mégis a Klikkel szemben szabták ki, ugyanis az adatmódosítási kérelem elbírálásáig, február 10-ig a Klik szerepelt a hatósági nyilvántartásban fenntartóként. Arra viszont nem válaszoltak, hogy konkrétan milyen ellátmány érkezett kiszámíthatatlanul, és miért. A bírságot kiszabó Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal ugyanakkor közölte: a gyermekek ellátására fordítandó havi normatívának egy része – amelyet a gyermekotthonoknak készpénzben adnak át – kiszámíthatatlanul és rendszertelenül érkezett. Előfordult, hogy a pénz nem hó elején jött meg, vagy hogy kéthavi ellátmányt egyszerre utaltak. A hivatal tavaly decemberben vizsgálta a gyermekotthonok ügyét, és azt állapították meg, hogy a tatai intézménynél 2015-ben egész évben fennálltak a problémák, Kömlődnél pedig szeptemberig. Ez utóbbi információ azért különösen érdekes, mert a finanszírozási problémák éppen azután szűntek meg Kömlődön, hogy már nem az óriásszervezet volt a fenntartó. Ráadásul a Klik egyik döntés ellen sem fellebbezett, így azok március 3-án jogerőre emelkedtek. Mint lapunk megtudta, a Klik a döntések jogerőre emelkedésétől számított 30 napos határidőn belül nem rendezte a tartozását, de három nap késlekedés után végül fizettek.

Mint ismeretes, január végén a Klik még 17 milliárdos adóssággal küszködött. A szervezet nehézségei miatt a kormány 38 milliárd forintos pluszforrást utalt át számára februárban, így megkezdték az adósságok törlesztését.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 09.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »