Megint fordít egyet a köpönyegen: Bugár már nem tudja elképzelni a Smerrel való együttműködést

Megint fordít egyet a köpönyegen: Bugár már nem tudja elképzelni a Smerrel való együttműködést

Bugár Béla már nem tartja elképzelhetőnek, hogy pártja, a Most-Híd a 2020-as parlamenti választás után újra együttműködjön a Smerrel. A vegyespárt elnöke ezt a köztévé 5 múlva 12 című vitaműsorában jelentette ki.

A kijelentés már csak azért is érdekes, mert a korábbi hírek szerint a magyar ötpárti egyeztetések épp azért fulladtak kudarcba, mert a Most-Híd nem volt hajlandó elutasítani a Smert. Az elmúlt hetekben a Most-Híd képviselői és miniszterei kampányrendezvényeiken és a sajtóban mind azt hangsúlyozták, hogy az elért eredményekért igenis érdemes volt kormánypozícióba kerülni a Smerrel is.

Bugár a Smer elutasítása után azonban azonnal hozzátette,hogy számára ugyanolyan elfogadhatatlan „jelen pillanatban” Igor Matovič is, akis szerinte „bomlasztó egyén”. Bár, magával az OĽANO-val nincs problémája.

A Most-Híd nem támogatja az aranytartalék Szlovákiába hozatalát

A műsorban szóba került a Smer, az SNS és az ĽSNS választások előtti szövetségéről, amelyet az ellenzéki pártok vetettek fel, miután a három párt megtörte az államfő vétóját a moratórium-törvény kapcsán.

Bugár állítása szerint nem tud arról, hogy lett volna háttérmegállapodás a három párt között. Szerinte ez ki fog derülni a szlovák aranytartalékok hazahozatala kapcsán összehívott rendkívüli ülésen. Robert Fico pénteken jelentette be, hogy a parlamenti határozatban meghatalmazást akarnak adni a Szlovák Nemzeti Banknak a londoni Bank of Englandben lévő, nem egész 32 tonnányi szlovák aranytartalék Szlovákiába szállítására.

Bugár szerint a most-hidas frakció egyelőre nem döntött róla, de ő személy szerint nem szívesen támogatná a határozatot.

Hírdetés

A Most-Híd nem fogja támogatni azonban az ellenzék által összehívni tervezett rendkívüli ülést sem, amelyet azért kezdeményeztek, hogy megvitassák azokat az ellenzéki törvényeket, amelyeket Robert Fico (Smer) parlamenti képviselő javaslatára levettek a napirendről. Sőt, jelen helyzetben úgy tűnik, hogy  a választásokig már nem is kerülhetnek napirendre (vajon mire fel kapnak majd 5000 eurós fizetést a képviselők, ha nem fognak törvényekről vitázni a parlamentben az év első három hónapjában?).

A rendkívüli ülés elején a parlamentnek el kell fogadnia a programot. Ha a kormánypártok ezt nem teszik lehetővé, akkor a program elutasításával gyakorlatilag véget is ért az ülés.

Bugár szerint nélkülük jön a szlovák-magyar acsarkodás

Bugár Béla azon véleményének is hangot adott, miszerint ha 2020-tól a Most-Híd nem lenne ott a parlamentben, szerinte romlani fognak a  magyar-szlovák kapcsolatok, mégpedig Orbán Viktor magyar miniszterelnök miatt is.

„Minket nem irányít Orbán, soha nem is fog”

mondta.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »