Megint elhalasztották az ombudsman-jelöltállítást

Megint elhalasztották az ombudsman-jelöltállítást

Ismét elhalasztották az ombudsmani jelölések benyújtásának határidejét. A parlamenti képviselők június 10-éig nyújthatnak be javaslatot, a jelöltállítás határideje eredetileg május 27. volt.

Az új ombudsmant a június 14-én kezdődő ülésen kellene a parlamenti képviselőknek megválasztaniuk. A pályázatok benyújtásának határideje eredetileg február 25-e volt.

Az ombudsmani hivatal már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy minél hosszabb ideig marad betöltetlen a poszt, annál több beadvány halmozódik fel Patakyová utódjának az asztalán.

Hírdetés

Ombudsmannak azt a szlovák állampolgárt jelölhetik, aki a választás napján betöltötte a 35. életévét, cselekvőképes, feddhetetlen és „képzettsége, készségei, szakmai tapasztalatai, illetve erkölcsi tulajdonságai garantálják, hogy ezt a közfeladatot megfelelőképpen ellátja”.

Az ombudsman nem lehet politikai párt vagy mozgalom tagja.

Az ombudsman Szlovákia független szerve. Az intézmény küldetése, hogy megvédje az állampolgárok alapvető jogait és szabadságait az államigazgatási szervek, így például a hatóságok, az egészség- vagy társadalombiztosító előtt. Az ombudsman feladata, hogy felhívja a figyelmet a jogsértésekre és jogorvoslatot kérjen.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »