Megint elérhető a WhatsApp Brazíliában

Huszonnégy órával a hatályba lépése után feloldották a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatás blokkolását a brazil hatóságok – tudatta a WhatsApp egyik szóvivője kedden.

A Brazíliában rendkívül népszerű, mintegy 100 millió ember által használt üzenetküldő szolgáltatás adatforgalmát egy bírói utasításnak eleget téve blokkolták a brazil távközlési cégek. Az utasítást kiadó Marcel Montalvo bíró azzal indokolta a döntést, hogy a Facebook közösségi oldal érdekeltségébe tartozó WhatsApp nem szolgáltatott ki adatokat a bűnügyi nyomozásokhoz.

Montalvo bíró volt az, aki márciusban elrendelte a Facebook latin-amerikai alelnökének őrizetbe vételét, miután a cég nem volt hajlandó átadni a hatóságoknak a kábítószer-kereskedelemmel gyanúsított felhasználók közötti kommunikáció tartalmát.

A blokkolásról szóló utasítást végül egy másik bíró vonta vissza, miután az üzenetküldő szolgáltatás ügyvédjei fellebbezést nyújtottak be.

A WhatsApp hétfőn csalódottságát fejezte ki a Sergipe szövetségi állambeli Montalvo bíró utasítására reagálva, hangsúlyozva, hogy mindent megtett a brazil hatóságokkal való együttműködés érdekében, de nem rendelkezik a kért információkkal.

A WhatsApp áprilisban jelentette be, hogy végpont-végpont közötti titkosítást eszközölt az üzenetküldő szolgáltatásban, ami azt jelenti: csak az alkalmazást használó felek láthatják az elküldött üzeneteket, még az üzemeltetőnek sincs bepillantása a titkosított adatforgalomba. A WhatsApp egyik szóvivője korábban úgy nyilatkozott: „így a WhatsAppon nem lehet majd számon kérni olyan információt, amellyel nem rendelkezik”.

Brazíliában a mobil-előfizetők több mint háromnegyede használja a WhatsApp alkalmazást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »