Megindult a termelés a Mol legnagyobb északi-tengeri olajmezőjén

Megindult a termelés a Mol legnagyobb északi-tengeri olajmezőjén

A Mol december 23-án megkezdte a kőolajtermelést az Északi-tengeren található Catcher területen, a projektben 20 százalékos részesedéssel rendelkezik a magyar olajipari vállalat.

A Mol december 23-án megkezdte a kőolajtermelést az Északi-tengeren található Catcher területen. A következő hónapokban a termelés várhatóan több fázisban növekszik majd eleinte a Catcher mezőn, majd a Varadero és Burgman mezőkön. A Mol-csoport 20 százalékos részesedéssel rendelkezik a Catcher projektben, partnerei a Premier Oil (50 százalék, operátor), Cairn (20 százalék) és Dyas (10 százalék).

Berislav Gaso, a Mol-csoport Kutatás-Termelés ügyvezető igazgatója elmondta: „Biztonságos keretek között telepítettük a legkorszerűbb vízfelszín alatti rendszereket és helyeztünk üzembe az újonnan épített felszíni termelő-tároló egységet.”

A Catcher terület az Egyesült Királyság északi-tengeri részén fekszik, körülbelül 180 kilométerre Skócia északkeleti partjaitól. A mezőfejlesztési terv három különálló területet foglal magába: a Catcher, Burgman és Varadero mezőket.

A szénhidrogén lelőhelyek 93 méteres víz alatt találhatók, és a tervek szerint a mezőkön található nyersolajat 19 mélyvízi kút segítségével fogják kitermelni. Az első fázisban összesen 12 kutat fúrtak le és kötöttek be egy víz alatti infrastruktúrán keresztül az újonnan épített felszíni termelő-tároló egységhez. A második fázisban folytatódott a kutak fúrása, így összesen eddig 14 kutat fejeztek be.

A felszíni termelő-tároló egység építése Japánban kezdődött, a hajótest első acéllemezét 2015 januárjában vágták ki. A hajótestet 2016 augusztusában vontatták át a Keppel szingapúri hajógyárába, ahol beillesztették a felső elemeket. A hajó műszakilag 2017 augusztusában készült el, és ezt követően szállították az Északi-tengerre, ahol októberben telepítették.

A BW Offshore tulajdonában lévő felszíni termelő-tároló egység 240 méter hosszú, 50 méter széles, 27 méter mély, és kb. 2 futballpálya nagyságú. A súlya több mint 56 000 ezer tonna, a tároló kapacitása több mint 650 000 hordó, és mintegy 120 fős személyzet dolgozik a fedélzetén.

A felszíni termelő-tároló egységről a nyersolajat tankerek segítségével, míg a földgázt a Shell-Esso Gas and Liquids (SEGAL) létesítményein keresztül szállítják el.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »