Megindult a hadművelet Moszul visszafoglalására

Megindult a hadművelet Moszul visszafoglalására

Az iraki miniszterelnök bejelentette hétfőre virradóra a Moszul felszabadítására irányuló nagyszabású szárazföldi hadművelet kezdetét. Haider al-Abádi kormányfő szűkszavú közleményét az iraki állami tévében olvasták fel.

pesmer443_bIraki kurd harcosok, azaz pesmergák konvoja (fotó: MTI/AP)

A miniszterelnök bejelentette, hogy kezdetét vette az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet kezén lévő utolsó iraki nagyváros visszafoglalása. „A közeljövőben együtt fogjuk megünnepelni az IÁ teljes felszámolását az ország területén” – közölte Abádi, és fogadkozott, hogy a dzsihadisták felelni fognak szörnyű bűncselekményeikért.

„Felszólítjuk a helyi lakosokat, hogy működjenek együtt a felszabadító erőkkel” – közölte Abádi. A Sky News Arabia hírtelevízió úgy tudja, hogy a második legnagyobb iraki város felszabadításában részt vevő egységek létszáma meghaladja a nyolcvanezret. Légi támogatást kapnak az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíciótól. Az asz-Szumaríja televízió híradásában elhangzott, hogy a város ostromában a hadsereg katonáin kívül részt vesznek terrorelhárító egységek, szövetségi és helyi rendőrök, kurd harcosok (pesmergák), illetve egy síita milícia és a térségbeli szunnita törzsek fegyveresei is.

A bejelentés nem volt váratlan, az iraki légierő több tízezer röplapot dobott le vasárnap Moszulra, figyelmeztetve a lakosságot, hogy az utolsó szakaszukba jutottak az IÁ elleni támadás előkészületei. A lapokon többféle üzenet volt. Az egyikben azt ígérték, hogy az előrenyomuló katonaság és a légierő nem vesz célba civileket. Egy másik azt tanácsolta a lakosságnak, hogy kerülje az iszlamisták tartózkodási helyeit. A hadműveleteket akadályozó tömeges meneküléstől tartva az iraki hadsereg azt kérte a röplapokon, hogy az emberek maradjanak otthon, és ne higgyenek az iszlamisták pánikkeltő híreszteléseinek. Ha a hadsereg alakulataival találkoznak, tartsanak tőlük legalább 25 méter távolságot.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »