Meghozta az eredményt a Tápláló szeretet

Meghozta az eredményt a Tápláló szeretet

Két megyéből több mint 2000 üveg befőtt és házi szörp gyűlt össze idén a Tápláló szeretet programban a budapesti nagycsaládosok számára. A gyűjtést nyolc éve minden esztendőben megszervezi az ötletgazda Nógrádi Napraforgó Hagyományőrző és Szociális Egyesület. A háztáji kertekből eltett tartósított élelmiszereket a Nagycsaládosok Országos Egyesülete osztja szét fővárosi tagjai között.

Nyolc éve kezdték el a megye névadó településén, Nógrádban a nyugdíjasklub tagjai a Tápláló szeretet elnevezésű programot. Az ötlet lényege az, hogy az idősek a kertjükben található befőznivalókból mindig néhány üveggel többet készítenek el, mint amennyit felhasználnak. A többletet aztán összegyűjtik, és felajánlják a Nagycsaládosok Országos Egyesületének.

„Most kilenc településről tíz közösség és százötvenhét önkéntes dolgozott ezen a programon, gyakorlatilag kora tavasztól késő őszig” – árulta el Nyilas Kálmánné, a Nógrádi Napraforgó Hagyományőrző és Szociális Egyesület elnöke.

Az összegyűlt adományokat idén a Nagycsaládosok Országos Egyesületének két csoportja, a csepeli és az óbudai kapja. A kezdeményezés már átlépett Nógrád határain, és nem kizárt, hogy néhány éven belül országossá válik.

„Most már nemcsak itt, Nógrádban folyik az adománykészítés a nagycsaládosok részére, az idei már a második év, hogy Kecskemét is bekapcsolódott. Idén több mint kétezer üveggel kaptak országosan a nagycsaládosok mindenféle finomságot” – mondta Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete elnöke.

Az ötletgazda Nógrádi Napraforgó Hagyományőrző és Szociális Egyesület szerint a program sikere alapja lehet a vidék és a város egy újfajta egymásra találásának is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »