Meghosszabbították a kilakoltatási moratóriumot

Meghosszabbította április 30-ig a kilakoltatási moratóriumot a parlament kedden. A KDNP-s Harrach Péter, Hollik István és Szászfalvi László javaslatát egyhangúlag, 176 igen szavazattal fogadta el az Országgyűlés.

A moratórium november 15-től április 30-ig tart abban az esetben, ha a kötelezett magánszemély. Eddig ez az időszak december 1-től március 1-ig tartott.

A javaslat benyújtói indokoltnak látják, hogy a téli hónapokon túl a hűvös őszi, tavaszi időszakra is kiterjedjen a moratórium, továbbá hogy a lakásukat elveszítő adósoknak, illetve az önkormányzat jegyzőjének több ideje legyen új otthont találni.

A jelenleg december 1-jétől március 1-jéig érvényes moratórium módosítását idén már több ellenzéki párt szorgalmazta, miután a kilakoltatások száma évről évre emelkedik (tavaly a számuk elérte a 3100-at).

A rendelkezést a hatálybalépése napján folyamatban lévő azon végrehajtási eljárásoknál is alkalmazni kell, amelyeknél a módosítás hatálybalépésének napján a lakóingatlant még nem ürítették ki.

A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(MTI – MNO nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »