Meghívta Saul fiait az amerikai filmakadémia: most már nemcsak kaphatják az Oscart, dönthetnek is róla

Meghívta Saul fiait az amerikai filmakadémia: most már nemcsak kaphatják az Oscart, dönthetnek is róla

Az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia 683 új tagot hívott meg soraiba hat hónappal azután, hogy bejelentette, 2020-ig megduplázza női és kisebbségekhez tartozó tagjainak számát. A meghívottak között vannak a Saul fia című Oscar-díjas zsidó film alkotói is: Nemes Jeles László rendező-forgatókönyvíró, Zányi Tamás hangmérnök, Clara Royer forgatókönyvíró, valamint Erdély Mátyás operatőr.

Nemes Jeles László két meghívást is kapott: egyiket rendezőként, a másikat forgatókönyvíróként, így egyike annak a 18 filmesnek, akiket több szakma is meghívott. Nekik dönteniük kell, melyik tagozat ajánlatát fogadják el.

A meghívottak 46 százaléka nő, 41 százaléka kisebbségi, 59 országot képviselnek – olvasható az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) honlapján. Ha mindenki elfogadja az ajánlatot, a tagság 27 százaléka lesz nő, 11 százaléka nem fehér. Az eddigi arány 25 és 8 százalék volt.

Az idei meghívottak száma az eddigi legnagyobb, több mint a duplája a tavalyinak – mondta Cheryl Boone Isaacs, a filmakadémia elnöke.

Kiemelte, hogy a testület évek óta igyekszik a főként fehér férfiakból álló tagságát sokszínűbbé tenni. A filmakadémia tagsága hosszú ideje vita tárgya Hollywoodban. Idén januárban ismét komoly feszültséget okozott, hogy már második éve csak fehér színészek kaptak Oscar-jelölést a színészi kategóriákban.

A kormányzótanács ezért január 21-én rendkívüli ülést tartott, amelyen döntöttek arról, hogy nagyobb arányú női és kisebbségi tagság felé nyit az akadémia. Nemes Jelesék viszont éppen a "fehér", azaz zsidó többséget erősítik.

(MTI nyomán)

Skandalum: túl sok volt a fehér az Oscar-jelölések között – a "közvélemény" és a Filmakadémia néger elnöke szóvá is tette

Zsidó nevű néger nő lett az amerikai filmakadémia elnöke


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »