Meghívást kapott Putyin a Fehér Házból

A Fehér Ház washingtoni látogatásra hívta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt – erősítette meg pénteken Tbilisziben John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója. Putyin és Trump több nemzetközi rendezvényen találkozott már, de csak egy kétoldalú találkozójuk volt eddig, júliusban, Helsinkiben.

Egyelőre nem tudni, hogy Putyin elfogadta-e a meghívást. A helsinki csúcs után Trumpot bírálói, sőt, saját Republikánus Pártjának egyes politikusai is azzal vádolták meg, hogy enged az orosz elnöknek.

Trump és Putyin a tervek szerint az első világháború végének 100. évfordulója alkalmából tartandó párizsi ünnepségek szünetében is tart kétoldalú találkozót. A grúziai fővárosban tartott sajtótájékoztatóján Bolton megjegyezte, hogy a párizsi találkozó rövid lesz. Hangsúlyozta, hogy Washington minden szükséges szankciót érvényesít Oroszországgal szemben a 2008. évi grúziai háború kapcsán. A háború következtében Moszkva független államként ismerte el a két szakadár grúziai régiót, Dél-Oszétiát és Abháziát.

Bolton, aki előzőleg Moszkvában tárgyalt, közölte: Washington azt fontolgatja, hogy hozzon-e újabb büntetőintézkedéseket Oroszország ellen Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és lánya, Julija Nagy-Britanniában elkövetett megmérgezése miatt.

Hírdetés

Tbilisziben a főtanácsadó találkozott Levan Izoria grúziai védelmi miniszterrel. A tárca sajtóközleménye szerint a találkozón „Grúzia és az Egyesült Államok stratégiai partnerségének fejlesztéséről, a grúziai hadsereg harcképességének erősítéséről és nagyra törő közös tervek megvalósításáról” volt szó.

„Ezek a kérdések, valamint a grúziai védelmi program megvalósítása és az ország által teljesített NATO-normák szerepeltek Levan Izoria és John Bolton találkozóján” – áll a közleményben. Az amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó találkozott David Zalkaliani külügyminiszterrel és Giorgi Gakharia belügyminiszterrel, miniszterelnök-helyettessel.

Tbiliszi és Washington 1992 óta folytat aktív együttműködést politikai, gazdasági és kereskedelmi téren, az 1990-es évek vége óta pedig védelmi és biztonsági téren is. A két ország közötti stratégiai partnerségi megállapodást 2009-ben írták alá Washingtonban. 2016-ban írták alá a védelmi és biztonsági együttműködési emlékeztetőt, amelynek keretében 2018 és 2020 között az Egyesült Államok a grúziai haderő kilenc zászlóaljának kiképzésében segédkezik.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »