Meghiúsult a korszerű csecsemőszűrés

Meghiúsult a korszerű csecsemőszűrés

Továbbra sem valósult meg Magyarországon a tavaly beharangozott, 2016 első felére ígért új típusú szűrés a csecsemőknél, amelynek célja az lett volna, hogy minél több esetben és minél előbb kiszűrjék a babák fejlődési rendellenességeit, és így még időben megkezdődhessen a gyerekek korai fejlesztése – tudta meg a Magyar Nemzet. Az új módszernek továbbra sincs jogszabályi háttere – jelentette ki lapunknak Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke. Mint mondta, az alapellátási törvény végrehajtási rendeletei máig nem készültek el, és ennek lett volna része a védőnői ellátásról szóló jogszabály-módosítás is. Pedig évente legalább ötezer gyermeknek van szüksége korai fejlesztésre, és fontos lenne, hogy a lehető leghamarabb segítséget kapjanak a családok.

Az új típusú szűrés keretében a védőnők gyakrabban vizsgálták volna a gyerekeket: a kötelező védőnői vizsgálatok számát négyről hatra emelték volna egyéves korig; ha pedig probléma merülne fel, akkor további két vizsgálatot kellett volna elvégezni. Ezenkívül speciális kérdőívek segítettek volna a fejlődésbeli problémák felismerésében, amelyeket a gyermek egy hónapos és hatéves kora között 12 alkalommal kellett volna kitöltenie a szülőnek.

Az új típusú szűrés elvégzésére ki is képezték a védőnőket. Lapunk kérdésére az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) tavaly nyáron ugyanis azt közölte, 3800 területi védőnőből csaknem háromezer már elvégezte az erre irányuló képzést, és kézhez kapta a kapcsolódó módszertani útmutatókat. Akkor arra nem tértek ki, mennyit költöttek erre a célra.

A szakma évek óta hangoztatja, hogy hatékonyabbá kell tenni a korai fejlesztést. Úgy tűnik azonban, a kormány behúzta a kéziféket. Legalábbis részben. Tegnap ugyanis Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azt jelentette be, hogy a kormány 5,7 milliárd forintot biztosít a kora gyermekkori intervenció fejlesztésére egy uniós program keretében.

Csordás Ágnes úgy tudja, az említett összeget a szakmaközi együttműködés monitorozására és az új lehetőségek megtalálására fordítják. Tegnap arról szóltak a hírek: a program célja az is, hogy hamarabb kiszűrjék a fejlődési kockázatokat, és minél korábbi életkorban megtalálják a megfelelő fejlesztő szakembert.

Gondot jelent azonban, hogy korai fejlesztésre csak a nagyobb városokban van lehetőség, a falvakból szinte elérhetetlen a szolgáltatás. Remélhetőleg ezen is változtat majd az említett program. Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár tegnap arról beszélt: azokban a régiókban, ahol az ellátás hiányos, a programnak hála, helybe viszik majd a szolgáltatásokat, hogy a családoknak ne kelljen sokat utazniuk.

A szakorvosi vizsgálatra azonban gyakran így is 3-4 hónapot kell várni, ami egy rendellenességgel küzdő csecsemő esetében kritikus lehet.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 11.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »