Meghátrált a szegedi vezetés – Győzhetnek a kereskedők

Visszavonulót fújt a szegedi városvezetés a cserepes-sori piac kereskedőivel szemben. Mégsem emelik duplájára a helypénzüket és az ÁFA körbe sem lép be idén a többségi önkormányzati tulajdonban lévő üzemeltető cég. A kereskedők képviselője ettől függetlenül nem tett le a piac igazgatójának leváltatásáról, aki szerinte hibát hibára halmoz és magára haragította már az összes árust.

A szegedi közgyűlésen is foglalkoztak a Cserepes-sori piac ügyével, hiszen hetek óta tüntetnek a kereskedők az április 1-jétől duplájára emelt helypénzek miatt. A városvezetés szándékait most tisztázni lehetett a piaccal kapcsolatban, mivel korábban még az is felmerült a képviselőkben, hogy az önkormányzat egy magáncég számára szeretné átjátszani a területet.

Milliós büntetést szabhat ki a NAV

„Nem normális az, hogy egy cég új vezetője úgy kezdi a működését, hogy az ott dolgozóknak még köszönni sem akar. Az igazgató megígérte a kereskedők egy részének, hogy nem lesz díjemelés, erre heteken belül lett, méghozzá vagy ötven százalékos.

Már a NAV is vizsgálódik az ügyben, ezért bízom benne, hogy hamarosan tisztán fogunk látni, mert ha itt az igazgató bűncselekményt követett el, akkor nem kérdés, hogy vissza kell hívni” – fejtette ki a véleményét Tóth Péter önkormányzati képviselő.

A bűncselekménnyel kapcsolatban, amire az önkormányzati képviselő utalt, már a feljelentés is megtörtént. A piac vezetősége ugyanis úgy állított ki általános forgalmi adót tartalmazó számlákat, hogy a vállalkozásuk nem tagja az ÁFA körnek. A NAV ezért akár milliós összegre is büntetheti a piacot.

Messze még a megállapodás

„A város határozott célja, hogy továbbra is piac működjön a területen, szó nincs arról, hogy ebben bármiféle változás legyen. Átlátható, jó működésű céget fogunk létrehozni, ami kötelességünk, mint többségi tulajdonosnak. A kereskedők jelentős része ott volt, és ott van, és árul a piacon.

Szeretnénk határozottan egyértelművé tenni: a városnak az a célja, hogy normális viszonyok között továbbra is működtesse a céget” – szögezte le a közgyűlésen Botka László.

A polgármester szavainak némileg ellentmond, hogy az árusok korábban közel egy hétig egyáltalán nem nyitottak ki a piacon, illetve többször is tiltakoztak, még a város pénzügyi bizottságának ülésére is bementek.

Az önkormányzat és a kereskedők között folytatódnak az egyeztetések, és úgy tűnik, hogy a városvezetés több ponton is enged az árusoknak, de a végső megállapodás még messze van.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »