Meghátrált a diktatúra, egyelőre mégsem nyúlnak hozzá az MTA kutatóintézeteihez

Meghátrált a diktatúra, egyelőre mégsem nyúlnak hozzá az MTA kutatóintézeteihez

A Magyar Tudományos Akadémia vezetése a héten értesült arról, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium fel akarja darabolni az akadémiai kutatóintézetek hálózatát, azaz a kormány több intézetet a saját irányítása alá vonna, a Közgazdaság-tudományi Intézetet pedig meg is szüntetnék.

A háttérben azonban sikerült legalább részlegesen megállapodni, a kormány egyelőre visszavonta az intézmények szétdarabolásának tervét, és beleegyeztek, hogy az MTA maga világítsa át kutatóintézeteit.

Lovász a lemondását is kilátásba helyezte ara az esetre, ha valóban feldarabolnák az akadémia intézményhálózatot.

A megbeszélésen született megállapodások

2018. szeptember 12-én az MTA szakértői munkacsoportja fogadta az ITM szakértőit, hogy a kutatóintézet-hálózat zökkenőmentes működésének jogi-gazdasági hátteréről egyeztessenek.

A megbeszélés eredményeképpen a felek megállapították, hogy a finanszírozás feltételei az elfogadott költségvetési törvény szerint adottak, és kialakítják a költségvetési törvény végrehajtásának jogi-igazgatási feltételeit. A fejezet – beleértve természetesen az intézethálózatot is – 2019. évi költségvetésének tervezése a jogszabályokban előírt módon és határidőkkel, a megelőző évekkel azonos módon megtörténik. Az intézmények jövő évi finanszírozását véglegesen megállapodásban fogják rendezni.

A jelenleg aktív akadémiai kiválósági pályázati projektek (Lendület program, Prémium posztdoktori program, Fiatal kutatói pályázat, Kiválósági Együttműködési Program, támogatott kutatócsoportok) támogatása az Akadémián belül, akadémiai támogatással zavartalanul folytatódhat, az eredeti támogatói döntéseknek és futamidőknek megfelelően. Ehhez a szükséges költségvetési keretet az ITM biztosítja az Akadémia számára. Az akadémiai kutatóhelyeken működő Lendület-kutatócsoportok támogatásának intézményi beépülésére is a hatályos akadémiai szabályozások szerint lesz lehetőség. Az MTA által támogatott egyetemi kutatócsoportok 2019. július 1. és 2024. június 30. közötti időszakára kiírt pályázati eljárás a 2018. júniusban megjelent felhívás szerint, a tervezett támogatási keret figyelembevételével lefolytatható.

Hírdetés

Tájékoztatás az innovációs rendszer átalakításáról

A megállapodások után az ITM szakértői tájékoztatást adtak az innovációs rendszer átalakításáról.

Az ITM álláspontja, hogy az új rendszer bevezetését az alap- és alkalmazott kutatást végző intézmények átvilágítása és értékelése előzze meg. Ezt az állami intézmények esetében az ITM a saját hatáskörében bonyolítja le, az MTA intézethálózata esetében ugyanezt az MTA-tól várja. Az átvilágítás lefolytatása előtt az intézményi struktúrát érintő döntések nem történnek.

Az ITM a továbbiakban a fentiek megvalósításának módszertanáról és a megvalósítás időbeli ütemezéséről kíván tárgyalni.

(24.hu – MTA)

Jó dolog a tudományos szabadság (kivéve holokausztot), de sajnos nálunk az elvtársi fertőzés túlélésének a melegágya:

A CEU után az antimagyar aknamunkát végző MTA-t vette most védelmébe a balliberális kórus részeként a Jobbik

Porszem a gépezetben: a fideszes Schmidt Mária lapja világít rá, milyen liberális fertőt pénzel az MTA-n a lassan egy évtizede hatalmon lévő "nemzeti kormány"

Legalább őszinte volt a zsidófertőzött MTA: azért nem javasolták Tormay Cécile-t, mert nem szerette a Kun Bélákat

Heller elégedett lehet: az antimagyar MTA nem "bántja" véreskezű fajtársa hagyatékát

A "Magyar" Tudományos Akadémia elnöke a marxista zsidó Lukács Györgyről: korszakos hatású filozófus

MTA-állásfoglalás: zsidó szemszögből kell megítélni a magyarok életútját, beleértve Hóman Bálintét is


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »