Meghalt Tinky Winky megformálója

Meghalt Tinky Winky megformálója

Ötvenkét éves korában elhunyt Tinky Winky megformálója, Simon Shelton Barnes – közölte mások mellett a The Guardian. A színész a BBC-n futó népszerű gyerekműsorban, a Teletubbies-ban alakíthatta a lila figurát, aki rendszerint egy vörös retikült hordott magánál. Barnes korábban úgy jellemezte a sorozatot, mint „a televíziózás Beatles-e vagy Take That-je”. 

Hírdetés

A férfi 1997-ben vette át Tinky Winky szerepét Dave Thompsontól, akit hetven epizód után rúgtak ki, mondván, „a szerepfelfogása elfogadhatatlan volt.” Mint akkoriban elmondta, nem mondták el neki, mi volt a gond a játékával, egyszerűen csak kitették a produkcióból. Mindenesetre arra gyanakodott, hogy a hangjával lehetett a probléma. „A többi Teletubbie a saját hangját használja, de az enyémet felülszinkronizálták. Először arra kértek, hogy magasabb hangon próbálkozzak, aztán a forgatás megkezdése előtt inkább meggondolták magukat” – mondta az Independent korabeli cikke szerint. 

Barnes egyébként képzett balett-táncos és koreográfus volt, de igazán népszerűvé a legmagasabb Teletubbie megformálásával válhatott. Gyerekmeséhez kevéssé méltó módon viszont nagy vitát váltott ki karaktere szexualitása, Jerry Farwell protestáns hitszónok pedig 1999-ben azzal is megvádolta, hogy meleg szerepmodellt testesít meg, és „rombolhatja a kicsik erkölcseit.” Barnes válasza csattanós volt: „az emberek mindig azzal keresnek meg, hogy Tinky Winky tényleg meleg-e. A karakter viszont nagyjából három éves, szóval ez egy elég hülye kérdés.” Barnes és Thompson mellett egyébként Mark Heenehan kölcsönözte még Tinky Winky hangját. Laa-Laa bőrébe Nikki Smedley, Dipsyébe John Simmit, Poéba pedig Pui Fan Lee bújt.

A Teletubbies-t 1997. március 31-én sugározta először a BBC2, a hasukban televíziót hordó Tabik pedig hamarosan világszerte népszerűvé váltak. Termékértékesítésből összesen több mint egymilliárd font jött be, 1997 decemberében pedig a slágerlisták élére kúszott a sorozathoz készült Eh-oh című dal. A gyerekműsort a Ragdoll Productions emberei, Anne Wood és Andrew Davenport indították el. Kezdetben gyakran támadták a sorozatot, amiért nélkülözte a tanító szándékot, de szürreális jellege aztán hamar kultstátuszt kölcsönzött neki. Összesen több mint négyszáz epizód készült, a Teletubbies pedig eredetileg 2001 februárjáig futott, majd 2015-ben újraélesztették a CBeebies csatornán.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »