Meghalt Tamás Ilonka

Meghalt Tamás Ilonka

Meghalt Tamás Ilonka, a kettős állampolgárságért folytatott küzdelem ikonikus felvidéki alakja – közölte a Magyar Közösség Pártja (MKP) hétfőn Facebook-oldalán.

A Helytállásért-díj 2012-es kitüntetettje hétfőn, 104 éves korában otthonában hunyt el. Az MKP osztozik a család gyászában.

Tamás Ilonka egész életében tanított, pedagógus volt. 1974-ig tanított, amikor munkája elismeréseképpen megkapta a J. A. Komensky díjat és a kiváló pedagógus kitüntetést. 2006-ban az életműdíjként megkapta a Szlovák Köztársaság Arany Plakettjét, valamint a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériumának dicsérő oklevelét.

A magyar állampolgárságot 2011-ben vette fel a határon túli magyarok könnyített honosításáról szóló az Országgyűlés által 2010 májusában elfogadott törvény alapján. Erre a jogszabályra reagálva a pozsonyi parlament módosította a vonatkozó szlovák törvényt, amely eredeti állampolgársága elveszítésével sújtott minden szlovákiai állampolgárt, aki felvette egy másik ország állampolgárságát. E törvény alapján azután Tamás Ilonka is elveszítette szlovák állampolgárságát, s ezzel állampolgári jogait is.

Tamás Ilonka hamvasztás előtti búcsúztatására csütörtökön, a rimaszombati temető ravatalozójában lesz – tájékoztatta a Felvidék.ma hírportált lánya, Fehérné Tamás Judit.

Semjén: Tamás Ilonka példát mutatott

Tamás Ilonka tanári szolgálata a szlovákiai magyarság nevelésében, és a magyar állampolgárságáért vállalt bátor kiállása példát állított mindenki elé – közölte Semjén Zsolt hétfőn az MTI-vel.

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes Tamás Ilonka halálhírére reagálva azt írta, hogy a felvidéki magyar nő életműve, áldozatvállalása: nemzeti hitvallás.

“Ilonka néni életműve a magyarság iránti hűség és a nemzet határok feletti egysége melletti tanúságtétel” – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy szülőföldje állampolgárságát ugyan elvehették tőle “földi hatalmak”, de “mennyei állampolgárságától” soha senki nem foszthatja meg.

A Magyar Közösség Pártja (MKP) hétfőn közölte a Facebook-oldalán, hogy 104 éves korában otthonában meghalt Tamás Ilonka, a kettős állampolgárságért folytatott küzdelem ikonikus felvidéki alakja. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »