Meghalt Peter Munk kanadai–magyar milliárdos

90 éves korában elhunyt Peter Munk, a magyar származású, de a tengerentúl sikeressé váló multimilliárdos.

A kalandos életű vállalkozó gyerekként, a náci megszállás elől menekült el Budapestről családjával Kanadába, a híres Kastner-vonat utasaként – írja nekrológjában az Index.

Mint a portál felidézi, az üzletember sok mindennel próbálkozott, olykor óriásit bukott is. Volt vezető hangtechnikai cége, vett orosz haditengerészeti bázist, üdülőövezetté alakított egy szigetet Fidzsin, még az egyiptomi piramisok környezetét is fejlesztette volna. Mesés vagyonát végül aranybányászatból szerezte – vállalata, a Torontói Értéktőzsdére bevezetett Barrick Gold pedig a világ legnagyobb aranybányászati cége lett.

Hírdetés

Munk már a rendszerváltás előtt figyelte a magyar befektetési lehetőségeket. Torontói barátjával, Andrew Sarlóssal, Mark Palmer korábbi budapesti amerikai nagykövettel és a napokban elhunyt Demján Sándorral létrehozta a Central European Development Corporationt (CEDC) nevű céget. Beszállt az Általános Értékforgalmi Bankba, illetve ingatlanokat fejlesztett, például a Westend Shopping Centert vagy a Szabadság téri Bankcentert. 

http://mno.hu/

Vállalkozásainak köszönhetően elképesztően gazdag lett, azonban nem tartogatta hatalmas jövedelmét: részben magára költötte.

Például vett egy hatalmas jachtot, a 40 méteres Golden Eagle-t (Arany Sas), amelyet a francia Riviérán tartott, de leginkább elosztogatta vagyonát – írja az Index –, jótékonysági alapítványa, amelyet második felesége igazgatott, dollár százmilliókat költött kanadai és izraeli oktatási intézmények, közkórházak támogatására.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »