Meghalt Miloš Jakeš, egykori kommunista pártfőtitkár

Meghalt Miloš Jakeš, egykori kommunista pártfőtitkár

Életének 97. évében elhunyt Miloš Jakeš, Csehszlovákia Kommunista Pártjának egykori főtitkára, tájékoztatott kedden a CNN Prima News televízió. A halálhírt két egymástól független hírforrás is megerősítette. Az egykor nagy hatalommal bíró pártfunkcionárius halálát családja titkolta, már el is temették, búcsúztatása a prágai Motol városrész krematóriumában volt.

A nyilvánosság kizárásával tegnap vettek végső búcsút tőle, és a résztvevők közül senki sem volt hajlandó nyilatkozni a sajtónak. A cseh E15 gazdasági napilap szerint Jakeš július 10-én hunyt el.

Tavaly november óta az egykori Csehszlovák Szocialista Köztársaság kormányfőjével, Lubomír Štrougallal együtt a rendőrség eljárást folytatott ellene a csehszlovák határon való lövöldözés miatt.

Hírdetés

A nyomozók szerint Jakeš mint egykori pártfőtitkár (1987-89) tehető a felelőssé azért, hogy a határon emberekre lőttek. A kommunista vezér hosszú évekig a prágai Dejvice városrészben lakott, 2018-ban és 2019-ben súlyos tüdőgyulladáson esett át.

Štrougallal együtt ő volt az utolsó még élő csúcspolitikus a normalizáció éveiből.

Magas kora ellenére rendszeresen részt vett a Cseh és Morva Kommunista Párt május- 1-jei ünnepségein Prágában. Legutoljára tavaly jelent meg ott. Nem sokkal halála előtt már problémái voltak a járással, hallása és látása sem volt rendben. A múlt év végén több hetet töltött el egy szanatóriumban, írja az E15.cz.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »