Meghalt két román katona Afganisztánban

Két román katona életét vesztette, egy harmadik pedig megsebesült szombaton afgán rendőrök kiképzése közben Kandahár közelében.

A bukaresti védelmi minisztérium közleménye szerint a román hadsereg különleges egységének az ázsiai országban szolgálatot teljesítő tagjai szombaton délelőtt estek el. A tárca nem nevezi meg, hogy pontosan mi történt a katonákkal: a közlemény szerint az incidens az afgán rendőrök kiképzése közben történt.

A három sebesültet a legközelebbi kórházba szállították, ahol azonban két katona – Iulian Dumitrescu őrmester és Adrian Vizireanu szakaszvezető – életét már nem tudták megmenteni. A sérültet stabilizálták, majd egy németországi kórházba fogják szállítani. A védelmi tárca közölte, hogy értesítették a történtekről a három katona hozzátartozóit, ugyanakkor az incidens körülményeit katonai bizottság vizsgálja ki.

Klaus Johannis államfő – aki az ortodox húsvét alkalmából személyesen kereste fel az Afganisztánban szolgálatot teljesítő román katonákat – együttérzéséről biztosította a gyászoló családokat. Nem kizárt egyébként, hogy a román katonák merénylet áldozataivá váltak. Afganisztánban és Irakban nem ritka, hogy a NATO vagy az amerikai hadsereg tagjai által kiképzett helyi katonák vagy rendőrök kiképzőik ellen fordulnak.

Románia jelenleg hatszáz katonával vesz részt az afganisztáni békefenntartásban. A tálibok elleni hadjárat során eddig huszonöt román katona vesztette életét az ázsiai országban hadműveletek vagy merénylet következtében.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »