Meghalt Finta József

Az elmúlt hatvan év magyarországi építészetének jelentős alkotója életének nyolcvankilencedik évében hunyt el. Református neveltetésben részesült, nevéhez fűződik a százhalombattai református templom megtervezése is.

Aligha akad olyan hazánkfia, aki ne ismerné őt épületein keresztül. Finta József soha nem a pillanatnak tervezett, alkotásai időn kívüliek, egész életében a hosszú távon érvényesnek tartott értékeket kutatta. Az építészetet komoly játéknak tartotta, amelyet gyermeki lélekkel lehet csak művelni. A legutóbbi időkig töretlenül lelkesedett minden új dologért, miközben folyamatosan a maradandót és az időtlent próbálta megtalálni bennük – olvasható az általa alapított Finta Stúdió búcsúzásában.

Finta József 1935. június 12-én született Kolozsváron. Református neveltetésben részesült. Édesapja, Finta Gerő a székelyudvarhelyi, majd a kolozsvári református kollégium tanára, 1941-től pedig a nagyváradi református leánygimnázium igazgatója, közgazdász végzettségű édesanyja a kolozsvári református kollégium titkárnője volt. Anyai nagyapja Csűrös József váralmási lelkész, kalotaszegi esperes volt. Finta József szülei 1944-ben a háború elől menekülve Budapestre költöztek. 1945 és 1952 között a budapesti Lónyay Utcai Református Gimnázium tanulója volt. Ezek az évek saját megfogalmazása szerint meghatározók voltak életére és későbbi munkásságára. 1953-ban – a gimnázium megszűnése miatt – a József Attila Gimnáziumban érettségizett.

Finta József (f.fintastudio)

Fotó: Finta Stúdió

Írónak, festőnek készült, atyai tanácsra jelentkezett az Építőipari Közlekedési Műszaki Egyetem Építész Karára. Építészi munkásságát 1958-ban a Lakótervben kezdte, ahol mintegy harminchat évig dolgozott. Eleinte tervezői, majd műteremvezetői és végül igazgatóhelyettes-főépítész beosztásban. Már a kezdetektől sikeresnek számított.

1970-től folyamatosan épültek szállodái, többek között a budapesti Fórum, Novotel és Kempinski. A 80-as, 90-es évek fordulója táján egyre több nagyszabású épület tervezését vállalta. 1994 végén megalapította a Finta és Társai Építészstúdiót, amely később negyvenfős irodává nőtte ki magát. A korszak legjelentősebb munkái az ORFK-BRFK székháza, a WestEnd City Center és a BME-ELTE informatikai épülete Budapesten. Tervei alapján épült a százhalombattai református templom is.

Finta József a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia tagja, az Amerikai Építészeti Intézet tiszteletbeli tagja, Kossuth-, Ybl Miklós-, Steindl Imre- és Prima Primissa díjas, köztársasági elnöki aranyérmes építész volt, valamint a Magyar Érdemrend középkeresztjének kitüntetettje.

Elméleti munkássága is jelentős, több könyve jelent meg, és számos tanulmányát közölték hazai és külföldi szaklapokban. Kiemelkedő grafikusi munkássága is, rajzai több önálló és csoportos kiállításon szerepeltek. A szívéhez közel álló Kalotaszeg templomait szinte kivétel nélkül megörökítette rajzain és festményein.