Meghalt Fidel Castro

Meghalt Fidel Castro

A kubai televízió jelentése szerint 90 éves korában meghalt Fidel Castro. A hírt öccse, Raúl jelentette be: “A kubai forradalom főparancsnoka éjszaka 22.29 órakor halt meg” – fogalmazott a testvére.

A BBC gyorshíre szerint a kubai televízió nem közölte Castro halálának okát, de az 1959-es forradalom vezetője régóta betegeskedett, egészségi állapota miatt adta át a hatalmat 2008-ban az öccsének, Raúlnak.

Azóta egyre kevesebbet szerepelt a nyilvánosság előtt, de nagy ritkán kommentálta a kubai eseményeket, írt a párt lapjába, a Granmába, és külföldi vezetőkkel is találkozott.

Castro helyi idő szerint pénteken este éjszaka halt meg, és szombaton reggel elhamvasztják – jelentette be a fivére a televízióban.

Bár a halálhíre az egészségi állapota miatt nem volt váratlan, mégis sokként érte a kubaiakat, hogy a commandante nincs többé – írta megemlékezésében a brit Guardian.

„Kevés olyan ember volt a XX. században, aki mélyebb hatást gyakorolt volna egy országra, mint Fidel Castro Kubára. A saját képére formálta Kubát, jó és rossz értelemben is” – mondta róla Robert Pastor, Jimmy Carter egykori nemzetbiztonsági tanácsadója, akit a CNN amerikai hírtelevízió idézett.

A Reuters úgy véli, hogy a halála aligha okoz válságot Kubában, mert Raúl hatalma megkérdőjelezhetetlenné vált.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »