Meghalt egy civil a lengyelországi NATO-hadgyakorlaton

Amerikai katonai teherautóval ütközött egy lengyel autós az Anaconda-16 fedőnevű NATO-hadgyakorlat egyik helyszínén, Lengyelország nyugati részén; a balesetben egy polgári személy meghalt, egy másik pedig súlyosan megsérült – közölte szerdán egy katonai szóvivő.

“A civil jármű egy teherautónak ment neki, amely rátért az A18-as autópályára Swietoszow közelében. A gépkocsi vezetője meghalt a balesetben, utasa pedig megsérült” – mondta el az AFP francia hírügynökségnek Wojciech Kaliszczak, a nagyszabású – 24 ország, köztük Magyarország 31 ezer katonájával zajló – hadgyakorlat egyik szóvivője. “A nagy teherautó egy konvoj tagjaként haladt az Anaconda gyakorlat keretében” – tette hozzá.

Ben Hodges altábornagy, az Európában állomásozó amerikai fegyveres erők parancsnoka a sajtó képviselőinek szerdán elmondta, fájlalja a történteket, és kollégáival együtt imádkozik a sérült felépüléséért.

A baleset okainak kiderítésére vizsgálatot indítottak.

Lengyelországban kedden kezdődött meg az Anaconda-16 fedőnevű tíznapos szárazföldi, légi és tengeri NATO-hadgyakorlat. A művelet hét gyakorlótéren zajlik, ahol összesen 3 ezer harci járművet, 105 repülőgépet és 12 hadihajót vonultatnak fel. Az Anaconda hadgyakorlatokat 2006 óta rendezik meg kétévente Lengyelországban.

A legfontosabb feladat idén az, hogy a nemzeti parancsnokságok, valamint a nekik alárendelt katonák azt gyakorolják, miként működnének együtt hibridháborús fenyegetés esetén.

A hibrid háború a fegyverek és katonák rejtett bevetését használó, a hírszerzésre és a közvélemény manipulálására kiemelten támaszkodó hadviselési forma, fogalma a Krím félsziget 2014-es orosz annektálása után terjedt el a katonai szóhasználatban.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »