Meghalt Charles Zentai

Meghalt Charles Zentai

96 éves korában, a nyugat-ausztráliai Perthben hunyt el Charles Zentai (azaz Zentai Károly) múlt hét szerdán – tudatta a The West Australian napilap.

Az 1921-ben, Budafokon született férfi a kétezres évek közepén lett ismert, amikor a magyar hatóságok háborús bűnökkel gyanúsították meg. A gyanú szerint Zentai 1944. november 8-án a magyar királyi hadsereg tiszthelyetteseként egy budapesti laktanyában többedmagával megkínozta, majd a Dunába dobta és ezzel meggyilkolta a 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot.

Magyarország 2005-ben kérte az 1950 óta Ausztráliában élő idős férfi kiadatását, amelyre az ausztrál kormány rá is bólintott, el is fogták Zentait. Ám az ausztrál szövetségi bíróság érvénytelenítette a döntést, végül

a legfelső bíróság 2012-ben úgy döntött Zentai nem adható ki Magyarországnak.

Döntésüket azzal indokolták, hogy a magyar jogrendben még nem szerepelt a háborús bűn az említett gyilkosság idején, ezért nem lenne jogszerű az eljárás, amit Zentai ellen lefolytatnának Magyarországon. A férfi elhagyhatta a börtönt. Akkor Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter sajnálatosnak nevezte a döntést.

A múlt héten elhunyt férfi fia, Ernie Steiner a The West Australiannek úgy fogalmazott, Zentai hihetetlenül kedves és szerethető ember volt. Szerinte tévesen gyanúsították meg apját, és nem hagyták, hogy bebizonyítsa ártatlanságát. Mint mondta, apja korábban azbeszttel dolgozott, amitől egy ritka rákfajtában, a mezoteliómában szenvedett.

– Ausztráliában nincs meg a politikai hajlandóság a háborús bűnökkel gyanúsított nácik levadászására – fogalmazott Peter Wertheim, az Ausztrál Zsidóság Végrehajtó Tanácsa nevű szervezet igazgatója. Megemlítette azt is, hogy a meggyilkolt Balázs Péter rokonai nem akartak bosszút állni Zentain, csak az igazságot szerették volna megtudni az ügyben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »