Meghalt Bhumibol thaiföldi király

Meghalt Bhumibol thaiföldi király

Meghalt Bhumibol Aduljadedzs, azaz IX. Ráma thaiföldi király. Ő volt a világ rangidős uralkodója, aki kereken 70 éve ült trónján. Bár két évvel fiatalabb volt II. Erzsébet brit királynőnél, de már hat éve övé volt a trón, amikor Erzsébetet megkoronázták.

A Massachusetts állambeli Cambridge-ben látta meg a napvilágot 1927. december 5-én, édesapja, Mahidol herceg ugyanis akkoriban a Harvard Egyetem orvostudományi karán tanult. Az Egyesült Államokban és Svájcban nevelkedett herceg tizennyolc évesen, 1946. június 9-én, bátyja titokzatos halála után lépett trónra. (Az utolsó teljhatalommal uralkodó király, VII. Ráma 1935-ben kényszerült lemondásra, örököse Mahidol herceg idősebb fia, az akkor tízéves, szintén Svájcban tanuló VIII. Ráma lett. A fiatal király a második világháború végén, 1945-ben tért haza, amikor Thaiföldről kiűzték a megszálló japánokat, s fél évvel később agyonlőve találták ágyában.)

IX. Rámát csak 1950. május 5-én koronázták meg, mert Bhumibol előbb visszatért Svájcba, ahol jogot, valamint politikatudományt hallgatva készült az uralkodásra. A trónon töltött hét évtized alatt – amely természetesen a hét évszázados múltra visszatekintő thai királyság történetében is rekord – harmincnál több miniszterelnököt, 18 államcsínyt és 16 alkotmányt “élt túl”, miközben országa félfeudális agrárállamból ázsiai “kis tigrissé” nőtte ki magát. Jóllehet az abszolút monarchiát még trónra lépte előtt eltörölték, így valódi hatalom nem volt a kezében, túlnyomóan buddhista népének rajongó szeretete és szinte vallásos tisztelete jelentős befolyást biztosított számára. Alattvalói közül sokan egész életüket az ő uralkodása alatt élték le, az évek óta tartó belpolitikai válságban személye számított a nemzeti egység zálogának. Bhumibol a politika felett állónak számított, és csak különösen kritikus helyzetekben hallatta szavát.

Személye jogi védelemben is részesült: a világ legszigorúbb felségsértési törvénye alapján akár hatvan év börtönt is kaphat, aki a thai monarchia intézményét vagy a király személyét bírálja. A törvényt a külföldiekkel szemben is alkalmazzák: 2011-ben egy thaiföldi születésű amerikai állampolgárt, aki reumáját kezeltetni érkezett Bangkokba, fél évre bebörtönöztek, mert korábban thai nyelvre fordította és az interneten közzétette a király egyik betiltott, angol nyelvű életrajzának részleteit. (Bírálói szerint a törvényt a thaiföldi hatóságok gyakran használják arra, hogy leszámoljanak ellenfeleikkel.)

Bhumibol kisgyermekként kapta első fényképezőgépét, és élete végéig lelkesen fotózott. Kiváló jachtversenyző és tehetséges festő volt, de legnagyobb szenvedélye a zene maradt. Elsőrangú dzsessz-szaxofonos és -klarinétos volt, illetve lehetett volna, maga Benny Goodman mondta róla: ha netán “állás nélkül” maradna, azonnal bevenné együttesébe. Több tucat saját szerzeménnyel is dicsekedhetett, palotájában sokáig minden péntek este koncertet rendezett, amelyen saját zenekara játszott. Bhumibol a Forbes magazin kimutatása szerint nemcsak a trónon eltöltött évek számát, hanem gazdagságát tekintve is rekorder volt a koronás fők között: az üzleti magazin 2008-ban 35 milliárd dollárra becsülte vagyonát.

Egészségi állapota az utóbbi időben jelentősen romlott, az elmúlt két év nagy részét kórházban töltötte, csak ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt, egyebek mellett légzési nehézséggel és szívproblémákkal küzdött.

A király 1951-ben nősült meg. Három lánya és egy fia született, a trónon hatvannégy éves fia, Maha Vadzsiralongkorn koronaherceg követheti. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »