Meghalt a temesvári felkelést vérbe fojtó, „gipszelt lábú" tábornok

Életének 89. évében vasárnap elhunyt Victor Atanasie Stănculescu volt védelmi miniszter, az 1989-es romániai forradalom egyik központi szereplője. A temesvári népfelkelést vérbe fojtó egykori tábornokot egy Ilfov megyei öregotthonban érte a halál.

Stănculescu helyettes védelmi miniszteri tisztséget töltött be a rendszerváltás idején, a temesvári tüntetések kirobbanásakor pedig felettese, Vasile Milea tárcavezető őt utasította a felkelés leverésére. A „temesvári hóhérként” elhíresült tábornok olyannyira komolyan vette a küldetését, hogy Nicolae Ceauşescu pártfőtitkár is roppant elégedett volt vele: parancsára a hadsereg a tömegbe lövetett a mártírvárosban, ahol hetvenkét forradalmár meghalt, 253-at pedig megsebesítettek.

Anekdota számba megy Stănculescu gipszes története: kérésére december 21-én a bukaresti katonai kórház egyik orvosa (a tábornok barátja) begipszelte az egyik lábát, bevallása szerint ugyanis így akarta kivonni magát a forradalom leveréséből.

Ceauşescu hívására mégis megjelent az RKP központi bizottságánál, Milea december 22-i öngyilkossága nyomán pedig a diktátor kinevezte védelmi miniszterenek. Miután a felkelés az egész országra átterjedt, a diktátor házaspár pedig elmenekült a fővárosból, Stănculescu átállt a forradalom oldalára, parancsára pedig a hadsereg a kaszárnyákba vonult. A Nemzeti Megmentési Front (FSN) vezető tanácsának tagjaként részt vett a Ceauşescuék halálos ítéletét kimondó rögtönítélő katonai bíróságban, Gelu Voican-Voiculescuval közösen vezényelték le a diktátorpár kivégzését.

Ion Iliescu FSN-elnök december 28-án háromcsillagos altábornaggyá léptette elő, néhány hónapig betöltötte a gazdasági miniszteri, 1991 májusáig pedig a védelmi miniszteri posztot. Egy kormányzati vizsgálóbizottság a temesvári forradalom leveréséért már 1990-ben bűnvádi eljárást kezdeményezett Stănculescu ellen, erre azonban csak hét évvel későb került sor.

Mihai Chițac volt belügyminiszterrel együtt először 2000-ben ítélték el 15 év börtönbüntetésre emberölésért, de egy évvel később az akkori legfőbb ügyész semmisségi keresetet nyújtott be, ezért a temesvári felkelés perét újra kellett kezdeni. Másodszor az első fokú ítélet 2007-ben született meg, amely szintén 15 év szabadságvesztést rótt ki a vádlottakra, majd a legfelsőbb bíróság egy évvel később helyben hagyta jogerősen az első fokú ítéletet, mindkettőjüket katonai rangjuktól is megfosztották.

Stănculescu 2014 májusában, büntetése harmadának letöltése után került feltételesen szabadlábra. Ion Iliescu volt államfő tegnap meleg hangú részvéttáviratban búcsúztatta a volt minisztert, akinek szerinte oroszlánrésze volt abban, hogy Románia kilépett a totalitárius rendszerből és a demokrácia útjára lépett. „A tevékenysége során tapasztalt ellentmondások ellenére 1989-ben, helyettes védelmi miniszterként hozzájárult a román forradalom sikeréhez és a román állam új intézményeinek kiépüléséhez. Mindig értékeltem fő jellemvonásait: katonai formátumát, komolyságát és szakértelmét” – jellemezte a temesvári forradalmat vérbe fojtó volt hadseregtábornokot Iliescu.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »