Meghalt a legendás divattervező, Hubert de Givenchy

Meghalt a legendás divattervező, Hubert de Givenchy

91 éves korában elehunyt Hubert de Givenchy, a divatszakma legendás alakja, a francia Givenchy divatház és márka alapítója, akinek a világhírű filmcsillag, Audrey Hepburn volt a múzsája.

A divatcézárt szombaton álmában érte a halál. Erről egy kollégája, Philippe Venet divattervező tájékoztatta az AFP hírügynökséget. A közlemény beszámolt arról is, hogy Hubert de Givenchyt unokaöccsei és unokahúgai, valamint gyermekeik gyászolják. Venet úgy tájékoztatta a sajtót, hogy a divatóriástól a legszűkebb családi körben vesznek búcsút.

Divatháza vásárlói közé tartoztak a Kennedy család tagjai is. Az 1952-ben tartott első bemutatójától 1995-ig, divatházától való távozásáig tartó több mint négy évtizedben öltözékeinek eleganciájával emelkedett ki a divat világából, egyik leghíresebb kreációja a kis fekete ruha, amit a Holly Golightlyt alakító Hepburn viselt az Álom luxuskivitelben című filmben.

Az 1950-es évektől kezdve a világhírnévig tartó útján Givenchy különleges helyet biztosított a márkájának a párizsi divatházak között. A földi érő luxusestélyiktől a nappali viseletekig a divatcézárnak sikerült ötvöznie az innovatív szellemet és időtlenséggel – fogalmazott Bernard Arnault, az LVMH csoport egyik vezetője. A csoport 1988-ban vásárolta meg a Givenchy divatházat.

Alapítójáról megemlékezett a divatház is. „A francia luxusdivat világának több mint fél évszázadon át megkerülhetetlen alakja, a párizsi elegancia szimbóluma volt. Hatása a mai napig érezhető, elképzelései a divatról nem évültek el. Életműve ma ugyanolyan érvényű, mint a korábbi évtizedekben volt” – áll a közleményükben.

SITA/MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »