Meghalt a harmadik gyermeke is annak a nőnek, aki még gyerekként csatlakozott az Iszlám Államhoz

Meghalt a harmadik gyermeke is annak a nőnek, aki még gyerekként csatlakozott az Iszlám Államhoz

2015-ben a 15 éves Shamima Begum, a szintén 15 éves Amira Abase és a 16 esztendős Kadiza Sultana Londonból kíséret nélkül Törökországba utazott, onnan átjutottak Szíriába, és csatlakoztak az Iszlám Államhoz.

Shamima Begum jelenleg egy kelet-szíriai menekülttáborban él, a The Times című konzervatív brit napilap kutatta fel és készített vele nagy vihart kavaró interjút a múlt hónapban.
Begum azóta is a brit sajtó figyelmének középpontjában áll. A Times-interjúban elmondta: Szíriában férjhez ment az Iszlám Állam egy holland fegyvereséhez, akitől két gyereke született, de mindkettő meghalt, főleg alultápláltságból eredő betegségekben.

Hírdetés

Begum az interjú készítésének idején harmadik terhességének kilencedik hónapjában járt, és február közepén fia született. A fiatal nő azóta több interjúban elmondta, hogy harmadik gyereke sincs jól, mivel a menekülttáborban nem tudja megfelelően ellátni. Pénteken este a kisfiú is meghalt. 
Sajid Javid brit belügyminiszter a minap határozatban megvonta a brit állampolgárságot a 19 éves Shamima Begumtól, abból a feltételezésből kiindulva, hogy Begum édesanyja brit-bangladesi kettős állampolgár, és az ő révén lányának is van a brit mellett bangladesi állampolgársága.

A brit kormány ugyanakkor a London által is aláírt nemzetközi jogi kötelezettségek alapján senkit nem tehet hontalanná, vagyis a brit állampolgárság nem vonható meg olyanoktól, akiknek nincs más állampolgárságuk. Begum és a bangladesi kormány is cáfolta azóta, hogy a nőnek bangladesi állampolgársága lenne.

Shamima Begum harmadik gyermeke valószínűleg brit állampolgárként halt meg. Sajid Javid a fiatal nő brit állampolgárságának megvonását bejelentő alsóházi tájékoztatójában maga is egyenes utalást tett arra, hogy Shamima Begum újszülött fiát megilletheti a brit állampolgárság, kijelentve: ha egy gyermek szülei elveszítik brit állampolgárságukat, az nem érinti gyermekük jogait.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »