Meghaladta a 150-et a fertőzött egészségügyi dolgozók száma, a kamara tesztelést követel

Meghaladta a 150-et a fertőzött egészségügyi dolgozók száma, a kamara tesztelést követel

Százötvenhárom, koronavírus-fertőzött egészségügyi dolgozót és kisegítő személyzetet tartanak nyilván jelenleg Romániában az országos közegészségügyi intézethez befutott adatok alapján. Kolozsvári asszisztens is van a fertőzöttek között.
Az egészségügyi minisztérium által csütörtökön közölt adatok szerint a fertőzött dolgozók közül 70-en orvosok, 50-en asszisztensek, tizenöten ápolók, egy felvigyázó, 17 alklamazott pedig a kisegítő személyzet tagja.

A legtöbb esetet – kilencvenet – Suceava megyében regisztrálták, 36 fertőzött egészségügyi alkalmazottat Bukarestben tartanak nyilván.

Kovászna megyében öt, Konstancán egy, Hunyad megyében 12, Iaşi-ban három, Neamţ és Vrancea megyében 2-2 eset van. Koronavírussal diagnosztizálták a kolozsvári sürgősségi betegellátó egyik asszisztensét. A kolozsvári megyei sürgősségi kórház csütörtökön közölte, március 22-én a járványkórház jelezte, hogy koronavírust mutattak ki egy nőnél, aki korábban, március 20-án a sürgősségi betegellátóra (UPU) került, de tünetei akkor még nem utaltak COVID-19-re.

Hírdetés

Amint pozitív lett a koronavírus-tesztje, azonosították az őt ellátó egészségügyi személyzetet. Az UPU dolgozóinak 18 tagjától vettek biológiai mintát, egyikük – egy asszisztensnő – teszteredménye koronavírussal való fertőzöttségre utal. Az ellenőrzéseket most kiterjesztik azokra a személyekre is, akikkel az asszisztensnő érintkezett; 44 személyt vizsgálatnak vetnek alá. 

Ezzel összefüggésben a Román Orvosi Kamara (CMR) arra kéri a hatóságokat, hogy haladéktalanul végezzenek koronavírus-tesztet valamennyi romániai orvoson.

Csütörtöki közleményében a testület emlékeztet arra, hogy az államfőtől a miniszterelnökön át az egészségügyi miniszterig mindenki hangsúlyozta az orvosok védelmének szükségességét, de ez nem mindenütt történik meg, és ezt a feladatot „azonnal és feltétel nélkül” teljesíteni kell.

„Ezt mindenekelőtt az ország egészségügyi biztonsága érdekében kérjük, és csak másodsorban az orvosok egészsége érdekében. Ebben a tekintetben, elsőbbséggel, szükség van az ország valamennyi orvosának azonnali tesztelésére! Azt kérjük, hogy minden beutalt betegnél, hisz most néhány kisebb kivétellel csak az orvosi-sebészeti sürgősségi eseteket fogadják a kórházak, végezzék el a tesztet, függetlenül attól, hogy illeszkedik-e a kórismébe vagy sem, mert a járvány most már a közösségi terjedés fázisában van” – idézi a CMR állásfoglalását az Agerpres hírügynökség.

Ugyanakkor a CMR felkéri az egészségügyi minisztériumot, hogy a háziorvosakat és a járóbeteg-rendelőket is lássák el védőfelszereléssel és fertőtlenítőszerekkel. A dokumentum szerint a testület, a megfelelő kommunikációs csatornákon, már a járvány kezdetén „valós időben” tájékoztatta a kormányt az orvosok számáról, szakokra és megyékre lebontva, valamint a nyugdíjas orvosok számáról és elérhetőségéről. „Biztosítjuk mind az állami hatóságokat, mind az állampolgárokat, hogy önzetlenül, szakszerűséggel és empátiával teljes egészében a rendelkezésükre állunk, jóllehet a fertőzés kockázata a mi esetünkben is legalább azonos a pácienseinkével” – zárul a közlemény.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »