Meggyilkolták a volt jemeni elnököt

Meggyilkolták a volt jemeni elnököt

A politikus a síita húszi lázadók szövetségese volt a jemeni háborúban, de később megpróbált függetlenedni tőlük. Az országban humanitárius válság van: milliók éheznek, és megjelent a kolera is.

Győzelmi trófeaként cipelik Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnök holtestét a síita húszi lázadók Szana főváros utcáin. Az elnök konvojára előbb páncéltörő gránátokkal tüzeltek, majd golyózáport zúdítottak a gépkocsikból menekülőkre. A síiták később a volt elnök házát is felgyújtották.

Pedig Ali Abdullah Száleh és a síiták eddig szövetségesek voltak. Szálehet az arab tavasz évében 2011-ben távolították el a hatalomból, de a bukott elnök csapatai végül a síita lázadókkal szövetkeztek utódaaz új elnök eltávolítására. A múlt héten azonban Szaleh szunnita fegyveresei összetűzésbe keveredtek a siíta huszikkal egy mecset ellenőrzése miatt. A volt elnök ekkor elfordult szövetségeseitől, és békeajánlatot tett az addigi közös ellenségnek, Szaúd-Arábiának. Ezért ölték meg most a lázadók.

„Azt üzenjük a szaúdiaknak és az Egyesült Arab Emírségeknek, mindaddig, amíg országunkban nincs béke, amíg országunkat támadják, otthonainkat lerombolják és asszonyainknak és gyermekeinknek szenvedést okoznak, amíg az agresszió folytatódik ellenünk, addig nem lesztek biztonságban” – mondta a síita húszi lázadók vezetője.

A 4 milliós Szanában napok óta azóta dörögnek a fegyverek, nincs áram- és vízellátás, élelmiszer nem kapható. Jamie McGoldrick, az ENSZ jemeni humanitárius koordinátora a harcok felfüggesztésére szólította fel a szemben álló feleket, amire nincs sok esély, ennek kikényszerítésére ugyanis semmilyen eszköze nincs az ENSZ diplomatának.

A jemeni háború legújabb fordulata mögött a szaúdi trónörökös sejtik elemzők. Mohamed bin Szalmán minden fronton támadást intézett Irán és szövetségesei ellen, Izraelt és az Egyesült Államokat pedig megpróbálta rávenni a perzsa állam megtámadására. Közben a szaúdi blokád alá vont Jemenben milliók éheznek és újból megjelent a kolera is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »