Meggondolták magukat: változatlan marad az érettségi lebonyolítási módja

Meggondolták magukat: változatlan marad az érettségi lebonyolítási módja

Ebben az iskolai évben nem változik az érettségi és az országos felmérő vizsga tételeinek formája, a tanulók a tavalyival azonos körülmények között vizsgáznak – jelentette be pénteki sajtóértekezletén Rovana Plumb ügyvivő tanügyminiszter.
A miniszter elmondta, „építő jellegű” megbeszélést folytatott a tanárok, valamint a szakszervezetek, a szülők és a diákok képviselőivel.

„Meccs közben nem lehet a játékszabályokon változtatni, ezért ebben az iskolai évben nem módosul az érettségi vizsgatételek formája. Az idén végző 181 ezer nyolcadikos és 154 ezer tizenkettedikes tanuló a tavalyival azonos körülmények között vizsgázik majd” – nyilatkozta Rovana Plumb.

Hírdetés

Az ügyvivő miniszter hozzátette: pénteken este feltöltik a minisztérium honlapjára a tételek modelljét, hogy a tanároknak és diákoknak legyen elégséges idejük arra, hogy felkészüljenek a vizsgára. Ez meg is történt, a www.subiecte.edu.ro honlapon lehet tanulmányozni az érettségi- és képességvizsga tételeinek modelljeit.

Az ügy előzménye, hogy a minisztérium hatáskörében működő Országos Felmérő- és Vizsgáztató-központ (CNEE) szerdai bejelentése szerint 2019-től úgy módosítják a vizsgarendszert, hogy a román- és matematikatételek 40 százalékát tesztkérdések teszik majd ki a nyolcadikosok képességvizsgáján és az érettségin. A szaktárca honlapján közzé is tették a tételmintákat, azonban pár óra múlva eltávolították, és ezt úgy indokolták, hogy a szülőkkel, a diákokkal és a pedagógusokkal is egyeztetni fog a minisztérium, mielőtt döntene a kérdésben.

A szaktárca kezdeményezéséről, a rácstesztalapú vizsgák előnyeiről és hátrányairól Bukur Tamás, a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének (Makosz) elnöke, és Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő, a Romániai Magyar Pedagógusszövetség (RMPSZ) székelyföldi alelnöke nyilatkozott a Krónikának.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »