Megfenyegették az Európai Uniót a törökök

Ankara felfüggeszti az Európa felé irányuló migrációs hullám feltartóztatásáról szóló EU–török menekültügyi egyezmény végrehajtását, amennyiben az unió nem közöl időpontot a török állampolgárokra érvényes vízumkötelezettség megszüntetésére – jelentette ki kedden Ömer Celik, az európai uniós ügyek török minisztere.

Ömer Celik a Habertürk török hírtelevíziónak nyilatkozva úgy vélekedett: az EU elvárása Törökországgal szemben, hogy változtassa meg a terrorizmus elleni jogszabályait, Európa saját biztonságának veszélyeztetését jelentené.

A menekültügyi megállapodásban az EU pénzügyi támogatások mellett vállalta, hogy felgyorsítja a törökökre érvényes vízumkötelezettség megszüntetését célzó, 2013-ban elkezdett folyamatot. Az eredeti tervek szerint júliusban vezették volna be a vízummentességet, ezt azonban elhalasztották azért, mert Ankara nem teljesítette az EU által előírt feltételek mindegyikét, így például nem módosította a terrorizmus elleni küzdelemről szóló jogszabályokat.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a Le Monde című francia lapnak adott, hétfőn megjelent interjújában kijelentette: semmissé válik a Törökország és az Európai Unió közötti menekültügyi megállapodás, ha az EU nem teljesíti az abból fakadó kötelezettségét, a vízummentesség megadását a török állampolgároknak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »