Megfelel a mozgáskorlátozottaknak a ferde pályás lift a 3-as metrón

Megfelel a mozgáskorlátozottaknak a ferde pályás lift a 3-as metrón

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elfogadhatónak tartja, hogy ferde pályás lifttel oldják meg a mozgáskorlátozott emberek közlekedését a 3-as metró azon megállóiban, amelyekben a feltételek nem adottak hagyományos liftek kiépítésére.

A szövetség keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében az áll, hogy az egyeztetések szerint a 3-as metró hat megállójában – Kálvin tér, Corvin-negyed, Nyugati pályaudvar, Arany János utca, Ferenciek tere, Klinikák – ferde pályás lifttel történne az akadálymentesítés.

Belföld Szabó Zsolt Liftek, kabinok: kész matekpélda a 3-as metró akadálymentesítése Tarlós István elmondta, pontosan hogyan is képzeli a főváros a probléma megoldását.

A közleményben idézik Kovács Ágnest, a MEOSZ elnökét, aki elmondta: az M3-as projektigazgatóság képviselője jelezte, hogy bekéri hét gyártótól a ferde pályás liftek műszaki paramétereit, a következő alkalommal pedig a MEOSZ bevonásával kiválasztják azokat, amelyeket a legmegfelelőbbnek találnak a mozgáskorlátozottak biztonságos közlekedése szempontjából.

A MEOSZ csak olyan ferde pályás liftet talál elfogadhatónak, amelyben az aktív kerekesszékek, az elektromos kerekesszékek és elektromos mopedek is elférnek – tette hozzá az elnök.

http://mno.hu/

Az egyeztetés résztvevői abban is megállapodtak, hogy lépéseket tesznek a ferde pályás liftek honosítására és hatósági elfogadtatására. Mivel ilyen eszközök még nincsenek használatban Magyarországon, számítanak a kormány, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közreműködésére is.

Belföld MTI Tarlós: Megoldjuk a mozgássérültek közlekedését a 3-as metrón A főpolgármester szerint sok nyugati városban hasonló módon akadálymentesítették a metrót.

A megbeszélésen az is elhangzott, hogy a Pöttyös utcai és az Ecseri úti megállóban műszakilag megoldható hagyományos liftek kialakítása, ami megállónként nem éri el az egymilliárd forintos költséget. Mivel ott egyéb térrendezési tervek is folyamatban vannak, az akadálymentesítésről a következő tárgyalásokon egyeztetnek – idézték Kovács Ágnest.

A megbeszélésre azután került sor, hogy a MEOSZ a kormány és a főváros képviselőivel folytatott, február 7-i egyeztetésén megállapodás született arról, hogy a 3-as metró 20 állomása közül 18 akadálymentes lesz. Tarlós István főpolgármester úgy nyilatkozott, hogy az esélyegyenlőség megteremtésére a főváros a Kálvin téri megálló mellett még ötnek az akadálymentesítését vállalja magára a projekten kívül, de azzal párhuzamosan. A kormány képviselőit a MEOSZ elnöke arra kérte, hogy biztosítsák a költségvetésből a fennmaradó két állomás – Ecseri út és Pöttyös utca – teljes körű akadálymentesítéséhez szükséges összeget. A kormány képviselője jelezte: ha a főváros előterjeszti a két megállóra vonatkozó javaslatot, a kormány megfontolja a finanszírozását.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »